facebook

Ако се беше родил в Северна Корея

Ким Ир Сен постер

Постер: en.wikipedia.org

Представи си, че се родиш в Северна Корея. Как си представяш живота? Уютен дом? Хубава работа? Висше образование? Почти. Щеше да извиваш врат в някой завод за 2$ на месец, тананикайки си песни във възхвала на вожда. Ето как изглежда животът в Корейската народно-демократична република:

1. Имаше голям шанс да се родиш преждевременно или с дефекти, които са свързани с неправилното и нередовно хранене на майката по време на бременността:

2. Шансът да живееш в семейство, което е под прага на бедност, е 50%. В този случай основната част от менюто ти щеше да се състои от царевица и кимчи (б.р. – корейско ястие от ферментирали зеленчуци, основно зеле). Имай предвид, че щеше да имаш “строго ограничен достъп до гориво за отопление и готвене”.

3. Електричество в дома ти щеше да има по няколко часа на ден, ако изобщо има. Домашна тоалетна – това е лукс, достъпен само за 50% от населението. Вода щеше да има по 2-3 часа на ден.

4. Ако родителите ти искат да те запишат в безплатно държавно училище, то трябва да предоставят на училището “пясък, цимент, стъкло и други материали, а също и пари, необходими на заведението”.

5. Част от “обучението” ти в училище щеше да включва събиране на стомана, мед, олово, както и рециклиране на хартия в промишлени депа и сметища.

6. На 7 години щеше да станеш пионерче. От тогава щеше да говориш за Ким Чен Ун като за “бащата”.

7. На 13 години щеше да се присъединиш към Червената Млада гвардия. Там щеше да се занимаваш с военно обучение 300 часа годишно.

8. На 17 години всички мъже влизат в Корейската народна армия. Условията в армията са тежки: денят започва в 5 сутринта и свършва в 10 вечерта. В армията щеше да прекараш 10 години.

9. Щеше да станеш член на Корейската работническа партия. Това е единствената разрешена политическа организация в страната.

10. Завръщайки се от армията, щеше да бъдеш насочен към този отрасъл от икономиката, който в момента се нуждае най-силно от работна ръка. Повечето работници получават по 2-3$ на месец, а някои дори не получават заплата.

11. Висше образование щеше да вземеш единствено, ако си от елитарното семейство на някой високопоставен военен или политик. Животът на елита включва телефони, козметика, кафе, месо, нови дрехи: всичко, което е недостъпно за болшинството хора.

12. Нямаше да научаваш истинските новини от чужбина. Всяка информация внимателно се филтрира от държавата. За да напуснеш страната, ти трябва специално разрешение.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account