facebook

Аксум – могъщото царство от Североизточна Африка

Аксум

Аксум е бил могъщо царство и оживено търговско средище, което преди стотици години процъфтявало в Североизточна Африка. Аксум се наричала и столицата на царството. Днес е град в съвременна Етиопия.

Местоположението на Аксум между Червено море и река Нил спомогнало за превръщането му в един от най-важните и богати търговски центрове за времето си. Сред стоките, които влизали и излизали от пристанищата му, били слонова кост, кожи от хипопотами, парфюми, злато и животни.

Царството било прочуто и с архитектурата си. На централния площад в град Аксум все още се издигат някоко релефни гранитни обелиска, издялани в царството. Обелиск е висока, тънка колона с пирамида на върха. (Монументът Вашингтон е обелиск.) Някои от обелиските в Аксум може би отбелязвали мястото на подземните гробници на владетелите на царството.

Аксум се разширявал, тъй като ставал по-могъщ. През IV век завладял царството Куш на север. После владетелите на Аксум се устремили на изток през Червено море към Южна Арабия. През VII и VIII век властта на царството отслабнала, понеже арабите мюсюлмани се появили като сила.

Жителите му били християни от IV век. Арабите им позволили да запазят религията си от благодарност, че някога били дали убежище на последователите на пророка Мохамед, създателя на исляма. Днес Аксум се смята за свещен град на етиопската православна църква.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account