facebook

Африканската тиква. Интересни факти за динята

парчета диня

Родена в Африка, преди няколко хиляди години динята приличала на тиква, което не е случайно, защото са роднини. Червеният цвят на вътрешността се е получил в резултат на култивиране: колкото повече захар има, толкова по-червена е динята. Ето още няколко любопитни факта за лятното лакомство:

Динята е родственик на краставиците, тиквата и тиквичките.

Учените спорят за точното място, което може да се нарече родина на динята, но са сигурни, че това е африканският континент.

Археолози открили динени семки на възраст от 5 хиляди години в древно селище в Либия.

На 92 % динята се състои от вода.За сравнение, тялото на медузата се състои примерно от 95 %, организмът на новородено бебе – на 80%, а организъм на възрастен човек – на 65-70%.

В света съществуват 1200 разновидности на динята.

В 300 грама диня се съдържа 20 % от дневната норма витамин А, 25 % витамин C, 4% желязо. Според някои специалисти, динята може да подобри настроението подобно на шоколада.

Дините се отглеждат в 96 страни по света. Най-големите производители на дини са Китай (69 139 643 тона годишно) и Турция (3 864 489 тона).

В динята може да се яде всичко – месото, семките, кората. Семките не само черни, но и в кафяв, зелен и бял цвят. А месото може да бъде жълто, оранжево, бяло и червено. Кората на динята може да се маринова, от нея да се направят конфитюри. Динените семки могат да се изпекат и изядат.

Според класификацията си динята не е плод, а плодов зеленчук.

На някои тюркски езици думата “диня” дословно се превежда като “магарешка краставица”. Магаретата действително обичат да пасат по полета с дини.

Динята има свой професионален празник – на 3 август! И ако у вас възникне желание да го отбележите, се запасете в този ден с повечко плодове. Между другото, в началото на август те стават по-евтини…

Често за динята говорят като за “склад за нитрати”. Не е трудно сами да проверите в какви условия е растяла и колко “химия” има в него. За целта сложете парче диня в купа с вода. Ако течността почервенее или порозовее, наистина са “пълнили” динята. Ако водата просто малко помътнее, значи е чиста.

У нас не е прието на трапезата на Нова година да има диня. А пък при виетнамците този празник не мианва без сладкото лакомство. Те дори имат поверие: който посрещне празника с диня, ще бъде щастлив през следващите 365 години.

Дините са не само кръгли, но и квадратни. Първи такъв необичаен плод сътворили японците и изобртените им се понравило на всички: диня с ъгли и ръбове се съхранява по-лесно в хладилника, отколкото раирана топка.

динята в средновековна Италия

Марк Твен е казал за динята: “…когато човек я опита, узнава какво ядат ангелите”.

Динята често се използва за карвинг – художествено изрязване на плодове и зеленчуци. От големите плодове се изрязва абсолютно всичко – от рози до Таджа Махал. Често подобни творения могат да се видят в хотелите.

В киното и музиката динята е представена от класическия джаз концерт Watermelon man (1962 година).

В Древен Египет често поставяли диня в гробниците на фараоните като храна за тяхното задгробно съществуване (семена били намерени и в гробницата на Тутанкамон).

Дините били въведни в средновековна Европа благодарение на кръстоносните походи.

В състава на динята има повече ликопин, отколкото в пресните домати. Това е важно, защото ликопинът действа като антиоксидант: може да предотврати рак и сърдечно-съдови заболявания. За да запази динята повече антиоксиданти, трябва като е нарязана да се съхранява при стайна температура.

Ако пиете динен сок след тренировка, той значително ще облекчи болката в мускулите. Това е така, защото в сока от диня се съдържа цитрулин – важна за човешкия организъм аминокиселина, от чието наличие зависи кръвното налягане. Антиоксидантните свойства на динения сок повишава потелнциала за увеличаване на мускулните белтъчини.

Динята е нискокалориен продукт. В 100 грама дини се съдържат едва 30-38 калории. Освен това, е полезен диетичен продукт. Съществува т.нар. “динена диета”, която помага да се изчистят излишните мазнини, да се очисти организмът от шлака и токсини и да се подобри храносмиалтелната система.

Динята повишава интелектуалната мощ. Тя е отличен източник на витамин B6, който има жизнено важно значение за функциите на мозъка. Освен това, количеството вода (в процентно съотношение) в този вкусен плод е същото като в нашия главен мозък.

Динята е наситена с витамин А, която е нужна за очите. Това помага да се подобри зрението и да се защитят очите от различни инфекции. Потребявайте по около 100 грама диня всеки ден, за да държите очите здрави, а зрението остро.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account