facebook

“Байкал” – съветската кола

напитка Байкал

Красивата легенда гласи, че рецептата на напитката била създадена през 1978 година в лабораторията на Московския винено-конячен завод съвместно с Всесъюзния научно-изследователски институт на пивоварната, безалкохолната и винено-вкусовата промишленост (ВНИИ ПБ и ВП).

Напитката “Байкал” била замислена като алтернатива на задграничната кола. Брандът трябвало да стане официална съветска напитка на Олимпиадата през 80-та в Москва. Но експерименталните партиди “Байкал” в бутилки по 0,33 се появили още по-рано, през 1973 година.

С тях черпели участниците и гостите на студентските състезания. Който имал възможността да изпробва същинската рецепта уверява, че ефектът от малка бутилка “Байкал” бил сравним с действието на съвременните енергийни напитки: сърцебиене, хиперактивност, прилив на енергия.

В оригиналната рецепта влизали множество натурални съставки: сладък корен (женско биле), жълт кантарион, сибирски жен-шен, левзея и други лекарствени растения от екологично чистите райони на Байкал.

Водата за “Байкал” от епохата на СССР се взимала само от резервата. През 1985-1985 г. единствената рецепта била усвоена от много хранителни предприятия. С разпада на Съюза бройките “Байкал” намалели, а първоначалният състав бил силно опростен. Останала само старата миризма на спомени.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account