facebook

Берлин – градът на безкрайните възможности

Няма да сгрешим, ако кажем, че Берлин е градът на неограничените възможности. Столицата на Германия печели симпатиите на гостите си с разнообразието си от забележителности, богата културна програма и не на последно място, със своята жива и спокойна атмосфера.

Берлин младежи

Да преброим всички забележителности (и главно развлеченията) на Берлин е наистина много трудна задача, защото това е един от най-забавните, живи и уютни градове в Европа.  Безброй младежи, щъкащи неуморно из местните клубове, където се зараждат нови стилове, движения субкултури, както и качеството и количеството на местните търговски центрове, ще изградят доброто ви първоначално впечатление за немската столица.

 

Бранденбургската врата

Бранденбургската врата

 

Неразделна характеристика на Берлин е контрастът между исторически и модерни сгради , между традицията и съвременната история . За визитна картичка на града се считат Бранденбургската врата и Райхстага. В германската столица са всички големи германски правителствени сгради . Недалеч се намира и мемориалът  „Берлинската стена“  – печално известният символ на Студената война. Днес части от нея продължават да се издигат над града, за да напомнят за една историческа неправда, която никога вече не бива  да се повтаря.

дворец Шарлотенбург

Дворецът Шарлотенбург

 

Уникална архитектура на Берлин и и колекцията местни музеи и галерии ще изтръгнат похвала и от най-претенциозния турист. Дворецът „ Шарлотенбург“ (истински триумф на бароковата архитектура), картинната галерия в Далем и Египетският музей, където се съхранява бюста на Нефертити, са задължителни за разглеждане места, които оставят незабравими спомени  у гостите на града. Със сигурност няма да сдържите емоциите си и ако посетите Паметника на Холокоста или т.нар. Мемориал на убитите евреи в Европа. Ако Втората световна война представлява голям интерес за вас, задължително трябва да отидете и до Еврейския музей – неговата архитектура ще ви удиви и ще ви запознае с живота на евреите в Германия.  Любителите на класическата музика задължително трябва да си купят билет за прословутата Берлинска филхармония или да посетят Държавната опера Унтер ден Линден, за да се полюбуват на произведенията на Вагнер.

Известният булевард Курфюрстендам, елегантната улица Фридрихщрасе, както и дизайнерските бутици в района на Хакеше-Хьофе без съмнение ще зарадват любителите на шопинга, модата и добрия стил.

Невероятно, но факт: въпреки всичко гореизброено, Берлин  е изненадващо спокоен град, в който се живее без особен стрес. Множеството обширни паркове, горски паркове и езера в германския град го превръщат в най-зелената столица в Европа. Свободният дух на Берлин се усеща на всяка крачка.  Със сигурност една от асоциациите ви, когато чуете името на града, е прословутият гей парад. Да, тук, където хората са широкоскроени и свободомислещи, е истински рай за сексуалните малцинства.

Берлин се намира в умерения климатичен пояс . Средната годишна температура там е 8,9 ° C, а средногодишното количество на валежите – 581 мм. Най-топлите месеци са юли и август със средна температура от 18,5 и 17,7 ° C, а най-студените:  януари и февруари с -0,6 и -0,3 ° C. Най-много дъжд се изсипва през юли (средно 70 мм), а най-малко вали през март (средно 31 мм).

10 интересни фактa за Берлин

  1. Берлин има 1700 моста, като по този показател бие дори Венеция.
  2. С височина от 368 метра Телевизионната кула в Берлин е най-високата сграда в Германия и една от най-високите конструкции в света.
  3. Първите светофари в Европа са инсталирани именно на Потсдамер Плац в Берлин още през 1924 г. Реплики на светофарите могат да се видят там и днес.
  4. Берлин е единственият град в Европа, който има „повече музеи от дъждовни дни“. Над 170 на брой.
  5. Берлин е най-екологично чистата столица в Европа.
  6. Първата бомба, пусната по време на Втората световна война над Берлин, убива единствения слон в местния зоопарк.
  7. Берлин е вторият град в света по брой на живеещи в него турци. Първи е Анкара.
  8. В света има 118 населени места, които носят името “Берлин”.
  9. Първата къща на куклата Барби в реален размер е открита в североизточната част на Берлин.
  10. Някои жители на Западен Берлин използвали Берлинската стена като идеален начин да се отърват от боклука си. Ако имало нещо за изхвърляне, те просто го хвърляли през Стената.

Снимки: wikipedia.org

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account