facebook

Биреното цунами в Лондон, което отнело живота на 8 човека

бирено-наводнение

Обикновено, ако се леят реки от бира, то наоколо е весело и забавно. Но на 17 октомври 1814 година на жителите на лондонски район близо до църквата “Свети Джайлс” не им е било до шеги. В склада на местната пивоварна “Мо и компания” (Meux and Company Brewery) се взривила огромна цистерна с бира с обем 610 хиляди литра.

Осколките от цистерната разбили други бъчви и на улицата се излели половин милион литра бира. Какво се случило тогава..

Около пет часа следобед в злополучния ден един от пристягащите обръчи на цистерната паднал. Дежурният в склада Джордж Крийк не отдал на този инцидент голямо значение и просто оставил бележка на техниците.

По-късно, разговаряйки с полицаите сред руините на пивоварната, той заявил, че подобни аварии се случват два-три пъти в годината и преди не се е случвало нищо фатално.

Около час след като мистър Крийк приключил със задълженията си и си сипвал бира в най-близкия пъб, се раздал оглушителен взрив и няколко по-малки. Миг по-късно сградата на пивоварната се разрушила, буквално като къща от карти, и на свобода излязла вълна с височина 4 метра.

По това време на улица Тотнъм-Корт-Роуд не е имало модерни тухлени къщи, както сега, а дървени бараки, където живеели основно бедни ирландци. Двете къщи, разположени точно срещу пивоварната, вълната разрушила до основи за секунда.

Силата на потопа била такава, че една от жертвите, 15-годишно момиче на име Елеонор Купър, буквално било запечатано в стената на една от сградите.

Загинали общо 8 души. Шестима ирландци, живеещи в мазета, се удавили без да имат възможност да излязат. А един мъж починал от алкохолна натравяне. Той прекарал прекалено много време в стая, пълна с топла бира, и попил чрез кожата толкова алкохол, че сърцето му спряло.

След гигантската бирена вълна районът на църквата изглеждал така, сякаш бил пострадал от земетресение. Къщи без фасади и стени, руини, мръсотия, пожари, жертви под отломките.

Потопът продължил да нанася жертви дори след като свършил. Хитри ирландци решили някак си да поправят катастрофалното си материално положение и започнали да показват трупове на удавени като атракция за публиката.

По време на един от тези “атракциони” подът в помещението рухнал под тежестта на зрителите и всички паднали в мазето, което все още било изпълнено до краен предел с бира. Още няколко човека се удавили.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account