facebook

България през очите на една рускиня

България Русия

Вижте как изглежда България в очите на една рускиня, която е живяла повече от 10 години у нас:

1. Българите са много толерантни и добронамерени към чужденците. Към руснаците включително. Практически всички хора на средна възраст и по-възрастните говорят руски и могат да кажат 2-3 фрази.

2. Толерантни са и към говорещите английски. По-младите говорят добре и отлично английски.

3. Абитуриентските балове се празнуват много пищно. Колкото по-скъпа ти е роклята или костюма и колкото по-скъпа кола те вземе от бащиния дом, толкова по-добре.

4. Любимата алкохолна напитка е ракията. Бива гроздова, сливова, крушова, кайсиева. Най-благородно популярната марка е “Бургас 63”. Приготвя се на село за зимата. За да се свари ракията, всяко село си има обществен казан.

5. На второ място е мастиката. Това е анасонова водка. Прието е да се пие с айран – кисело мляко, разредено с вода. (Мастиката според мене рядка гадост, но всеки с вкуса си).

6. Младите пият всичко марково: водка, уиски, текила. По-възрастните – уиски. Коняк може да се намери много трудно.

7. Стандартната вечер на работника: шопска салата на масата, ракия и футбол по телевизията. На градус: свинско със зеле. На изтрезняване супа от свински черва: шкембе-чорба.

8. Стандартната вечера на градската интелигенция: бира/водка/уиски в кварталното кафене. Собственикът обикновено познава всички посетители и знае техните истории. Вечерта обикновено се обсъжда лошото управление и политика. Има и малък магазин за всичко, което ви е необходимо: от хляб до прах за пране.

9. Кафето е национална напитка. Обикновено сутрин се отива в кварталното кафене и се купува в пластмасова чашка кафе, приготвено от еспресо машина. Носи се вкъщи или се пие на някоя пейка с цигара. Нормално е да вземете чашката със себе си в колата/маршрутката/автобуса и да си го пиете на път за работа. Процесът на пиене на кафе започва в 7 -7:30.

10. Когато се дойде на работа, е нормално да се пие кафе с колеги в рамките на 1-2 часа, да се осбъжда личния живот или задачите за деня. Бе значение колко е спешна или важна работата за деня. Често кафето се пие с кока-кола.

11. Ако си офисен работник, то обядът е нещо свещено. Състои се от 2-3 ястия. Най-вече солети, крекери или ядки. На път за вкъщи е нормално да се яде баничка.

12. Стандартната закуска/фастфуд – баничка (листове тесто със сирене, спанак и т.н.)+кисело мляко или боза (ферментирала напитка, направена от просо).

13. На Коледа се готви баница с изненади. В нея се слагат монети, банкноти, късмети и т.н. По тях се предсказва какво ще се случи през следващата година. Коледа в днешно време се празнува с католическа Европа – на 25 декември.

14. Вторият национален празник е Гергьовден на 6 май. В тези дни е прието да се ходи по селата при роднините и да се пече цяло агне или коза, пълнени с ориз и дроб сарма. В тези дни в столицата и в други големи градове няма хора и автомобили. Тишина.

15. Друг национален фастфуд се явяват полуфабрикатите на скара. Наденици, кюфтета и въобще всички месни продукти. Често се сервират като хот дог в питка, със сосове и салати. Много е вкусно, особено в малките градове и села, където домакинът се грижи за своята репутация. На гарите е по-добре да не се яде. Боклук.

16. При цялата своя толерантност, българите много не обичат критики от чужденци. Дори когато е изразена внимателно. За добро възпитание се смята, когато хвалиш. В отговор, разбира се, получаваш и ти похвала.

17. Децата са почти всичко. За разлика от рускинята, която се грижи повече за мъжа си, българката се грижи за детето. А мъжът е спомагателна сила. И експлоатирана във всички отношения. Знам едно семейство, където бащата се връща от работа, за да стопли и сложи обяда на 15-17 годишни деца. Понеже те са още деца и не знаят как правилно да използват електричеството.

18. Лицемерието и завистта са навсякъде. Особено в провинцията. Нормално е ако съседът се сдобие с пари и си купи кола или нещо друго, да се окаже в частична изолация. С него престава да се говори особено непримиримо.

19. Много омъжени жени не се чувстват пълноценно, ако нямат поне един любовник. Мъжете също не отстъпват. За много мъже секс-приключението с рускиня е почти като да спечелиш трофей на “Уимбълдън”.

20. Ако българинът има нужда от нещо, той “влиза под кожата ви”. Става най-добрия ви приятел, грижи се, помага, дава ви назаем пари с думите “Върни ми когато можеш, не е спешно”. Плаща ви сметките в заведенията. Но всичко това само до момента, когато получи нужната услуга, предмет или каквото там му е било необходимо. След този момент спешно си иска “неспешния” дълг. Винаги е зает с правдоподобен претекст. Контактът се прекратява колкото се може по-скоро. Не се заблуждавайте.

21. Наред с всичко това никога няма да ви кажат, че говорите неправилно на български. Или че въобще не говорите. Това не е прието във възпитаното общество. В съшото време много се изненадват, когато владеет добре езика. Или защо руснаци, които живеят повече от 10 години в България, не са научили езика. Има и такива хора, да.

22. Когато разберат, че сте руснак, веднага питат – откъде? Следващата стандартна фраза е как те са били в този край на екскурзия. И как им е харесало. Очевидно това същ е вежлив реверанс.

23. Те никога не са искали да бъдат 16 република на СССР. Българите по природа са много пресметливи и умеят много добре да пресмятат парите си. Тодор Живков много добре използвал СССР като дойна крава.

24. Циганите са истинско главоболие. Те живеят в свои райони. Почти гета. Малцина от тях работят на трудов договор. Като цяло, живеят в бараки. Без удобства, светлина и канализация. Обикновено живеят на социални помощи. Които, от своя страна, биват плащани от останалата част от населението. Масово се включват към енергото незаконно. Затова енергокомпаниите поставят таблата 2-3 метра над земята. Нормално е в столицата на оживено шосе да видиш циганска каруца.

25. Отивате на гости: българите са много гостоприемни. Но има и такива, които слагат на масата само една бутилка уиски и чинийка с ядки и чипс. Но това дори между българите се счита за неприлично. За такъв домакин ще се каже, че той е алчен и се опитва да икономиса от всичко. Прилично е на масата да се сложат 3-4 ястия, включително и сладки. Всичко зависи от степента на близост и алчността на домакина. :)

26. Купешките торти и сладкиши са разнообразни на вид, но еднакви на вкус. Вероятно защото се използва една и съща марка изкуствена сметана за готвене. И “ръчнонаправените” сладки са същата работа. Руската овесена каша (която аз мразя) е 100 пъти по-добра.

27. Във всички малки магазини и супермаркети се продава едно и също. Това значи, че и в кварталния магазин, и в “Била” се продават едни и същи видове сирене, колбаси, хляб, мляко, месо и т.н.

Б.р. – текстът е публикуван със съкращения.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account