facebook

Български градове с интересни имена

Невинаги името казва всичко за населеното място. Например село Голямо Ново не е нито голямо, нито ново. Сега ще проучим историята на някои български градове, които носят доста интересни и нестандартни имена, които, както се оказва, са повече от логични:

Меричлери

Меричлери

Съществуват няколко догадки за произхода на името на един от най-колоритните български градове. Според някои английска княгиня Мери се лекувала в местните минерални води и в знак на признателност дала името си на населеното място. Според други Меричлери се нарича така, защото навремето тук имало много пасища (“мери” означава пасища).

Мнозина смятат, че в превод от турско-арабски името всъщност значи “горчива вода” – “мер” (горчиво), “ич” (пия) и “лери” (турски термин за минало причастие). Има вероятност наименованието на селището да произлиза от близката река Марица, която на турски се нарича Мерич.

 

Кермен

Кермен

Кермен е град в Сливенска област, известен със своя фолклорен фестивал по надпяване и надиграване, в който взимат участие танцьори от цяла Европа. Най-достоверната теория за произхода на името е, че то е дадено от арменец, който продавал керемиди.

 

Опака

Опака

Звучи малко като алпака, но названието на града в Североизточна България идва от съвсем друго. Според легендата селището първо се намирало на много открито и ветровито място, което принудило жителите му да го преместят в далеч по-приветлив дол. Новото местоположение било сенчесто, което дало и наименованието му “Опакус” – сянка.

 

Плачковци

Плачковци

Първото нещо, което направихме, докато търсехме информация за този град, бе да проверим дали това не е родното място на Тити Папазов. Е, оказа се, че не е. Иначе, очаквано, името на намиращия се близо до Габрово и Трявна град произлиза от много интересна легенда: когато Търново пада в ръцете на султан Баязид I, Патриарх Евтимий е изпратен на заточение. След него тръгнала тълпа от хора, която искала да изпрати своя духовен водач. Когато обаче стигнали мястото, където днес се намира Плачковци, османските завоеватели забранили на изпращащите го да продължат по-нататък. Тогава те останали там, а Плачковци получил името си заради сълзите, които те пролели от мъка пот Поатриарх Евтимий.

 

Лъки

град Лъки

Ако англоговорящ посети родопското градче, ще си помисли, че това е най-щастливото място в България (от английски lucky – късметлия, щастливец). Истината е по-прозаична: селището води името си от живописната лъка, в която е разположено.

Още по темата: Български села с интересни имена

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account