facebook

Български села с интересни имена

По пътищата вечни на България могат да се видят редица китни села с интересни имена. Ето тяхната история:

 село Торбалъжи

село Торба лъжи

Предбалканското селце се намира на 10 км. от Габрово, така че няма да е грешно, ако кажем, че Торбалъжи граничи с Торбашеги. Името на селото произлиза от там, че в миналото добичетата, които  били впрягани в каруци, инатливо не искали да се катерят по баира, на който е разположено селото, и е трябвало да бъдат подмамвани  с торби със зоб, за да успеят да се изкачат по стръмните склонове.

село Вещица

село Вещица

Спокойно, в историята на името няма тайнствени билета и сатанински ритуали, но това не я прави по-малко интересна. Легендата гласи, че навремето в северозападното белоградчишко село имало чифлик, собственост на знатен турчин. Веднъж, докато обикалял из земите си, той забелязал група български жени, които се къпели в реката.  Паникьосан и в унисон с тогавашните консервативни нрави, той избягал с думите: “Вещици, вещици!”

 село Чуйпетлово

село Чуйпетлово

Названието на намиращото се на около 1200 метра надморска височина място идва от там, че то е било толкова добре скрито в полите на Витоша, че странстващите пътници можели да се ориентират къде е само по кукуригането на петлите. Чуйпетлово е и първото населено място, през което минава река Струма.

село Недоклан

село Недоклан

Изображение: google

Зловещото име на разградското селце има и своята зловеща история:  при едно нападение на кърджалиите местните мъже били заклани, децата и жените отвлечени, а цялото село – опожарено.

От касапницата успял да се измъкне само един щастливец на име Недьо, който след години се върнал в родните места и вдигнал къща върху пустеещите пепелища. След време станал известен в областта с прозвището “Недьо Калан” (“Останалият Недьо”), откъде води името си и селото.

село Държава

село държава

Ето на това се казва Държава в държавата. Любопитното наименование на чирпанското село води началото си от указ  №2 /04.01.1907 г. на княз Фердинанд, а в  миналото се е наричало Чифлик махле. Дето се вика, от трън, та на глог.

село Протопопинци

село Протопопинци

Малкото селце в община Чупрене може да върже на фльонга и най-тренирания език.   Името му идва от гръцкото “протос (пръв, първи) или “протопоп” (първи поп).

Названието може би е свързано с факта, че тук се намира една от най-старите български църкви “Св. Константин и Елена”, която е построена още през турско робство. Любопитно е, че местният футболен отбор се казва “Порто Протопопинци”. Име, което е предизвикателство за всяка футболна агитка по света.

село Черепово

Изображение: google

Изображение: google

 

Харманлийското село дo 1906 г. е носело името Гюдюлери, което  превод от турски се предполага, че означава “място, където има много черепи”.  През кърджалийския период Индже нападнал селото и изклал всички скрили се в църквата хора, след което я запалил заедно с цялото село.

Спасили се само хората, които са били по къра и на кошарите. След погрома и унищожението на селото останалите живи се приютили във вековна гора, намираща се на мястото на днешното село.

Там изградили ново село. Името Черепово произхожда от множеството намерени човешки черепи, открити след много години при подновената обработка на земите, принадлежали на унищоженото от Индже село.

Коментари

1 Comment

Comments are closed.

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account