facebook

“Бялата лилия” на Сталинград

бялата лилия на Сталинград

Снимка: atsinis.livejournal.com

Колко са жените-пилоти в историята и какво знаем за тях? Трябва да отбележим, че през Втората световна война в небето са воювали не само мъже, но и жени. За една истинска героиня във висините ще ви разкажем сега:

Това красиво русо момиче на снимката е най-резултатният пилот-жена на изтребител в историята. На нейната сметка има свалени 16 самолета (четири от тях в група). Лидия Литвяк била истинска заплаха за Луфтвафе над Сталинград и Ростов. На капака на нейния изтребител била нарисувана бяла лилия, заради което била наричана “Бялата лилия на Сталинград”.

В един от боевете нейният Як-1 бил свален над вражеска територия. Лидия слезнала от него и започнала да бяга, стреляйки към преследващите я немци. Когато враговете били съвсем близо, а в цевта останал последният патрон, на помощ ѝ се притекъл един от руските щурмоваци.

Със своя огън той накарал германците да залегнат и се приземил точно до Лидия. Лидия се качила в кабината, седнала върху коленете на пилота и ауфвидерзеен!

На 1 август 1943 година тя ударила три вражески самолета, но така и не се върнала от последния си полет през този ден. Дълго не ѝ давали званието Герой на Съветския съюз, тъй като Лидия се считала за изчезнала в неизвестност (според други слухове била попаднала в немски плен и затова не я награждавали).

Справедливостта възтържествувала едва през 1990 година, малко след края на самия Съветски съюз. Тя попаднала и в Книгата на рекордите на Гинес, и в анимето. Когато загинала, била едва на 22 години…

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account