facebook

Важността на вълците за екосистемата

глутница вълци

Когато през 1995 г. четиринайсет вълци били пуснати на свобода в национален парк Йелоустоун, учените не подозирали, че това коренно ще промени цялата екосистема на парка. 

На територията на парка не било имало вълци в продължение на 70 години, а през това време там царствували елените, които през годините се размножили безконтролно и причинили големи щети на местната флора. Всички усилия на хората да контролират тяхната популация не донесли успех.

Четиринайсет вълци, естествено, не можели да изядат всички елени, но накарали тревопасните да избират по-внимателно местата си за пасища и да избягват някои участъци от парка. Скоро на тези места растителността започнала да се съживява.

В продължение на 6 години броят на дърветата се увеличил петкратно. Това от своя страна вдигнало популацията на бобрите, които обичат дървесната кора и привлякло повече птици. Вълците изтребили и много койоти, което довело до увеличаване на броя на зайците и мишките, а това от своя страна привлякло в парка ястреби, порове и лисици.

В парка дошли и повече мечки, тъй като те могли да рогонват вълците от плячката им или да изяждат техните остатъци. Увеличило се и количеството диви плодове.

Но най-удивителното е, че вълците променили дори криволиченето на реките. Леглата на реките се поизправили и стабилизирали, намаляла ерозията на бреговете. Това се случило, тъй като влиянието на вълците върху елените довело до бум в растежа на дървета и треви край речните брегове, които довело до тяхното укрепване.

Променила се географията на самия парк и всичко това благодарение на четиринайсет вълци, пуснати там преди по-малко от 20 години.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account