facebook

Великият чикагски пожар

Великият чикагски пожар

Изображение: en.wikipedia.org

Великият чикагски пожар започва в 21 часа вечерта на 8 октомври 1871 година в малка барака на улица Дековен-стрийт. Според най-известната версия пожарът започнал от крава, която с копитото си бутнала керосинова лампа.

Кравата принадлежала на Патрик и Катрин О’Лири. Историята се появила като слух още преди края на пожара и била публикувана във вестник “Чикаго Трибюн”. Журналистът, който написал историята за кравата, Майкъл Ехърн, впоследствие си признал, че е съчинил историята.

По-късно изследователят А. Г. Степаненко стигнал до извода, че пожарът от 1871 година в Чикаго и редица други градове на САЩ възникнал при приближаването към повърхността на Земята на флуороводороден облак, образувал се в резултат на изригването на един от вулканите (през тази година са отчетени няколко големи изригвания в различни части на света).

Основанията за подобен извод са редицата закономерности в развитието на пожара (началото във вечерните часове, в низините близо до водите, от горните етажи на сградите, спонтанното самозапалване дори на дървените конструкции, които дори били далеч от огнищата, изгарящия мрамор).

Великият чикагски пожар продължил от 8 октовмри до 10 октомври 1871 година. Пожарът унищожил голяма част от града Чикаго, като загинали стотици жители. Независимо о ттова, че пожарът бил една от най-мащабните катастрофи на XIX век, градът започнал да се възстановява бързо и бедствието послужило като отправна точка Чикаго да се превърне в един от най-важните градове на САЩ.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account