facebook

Военната хитрост с цигарите

Ричард Майнерцхаген

Източник: en.wikipedia.org

През 1917 г. Великобритания е във война с Османската империя в Палестина. След шест месеца изтощителни позиционни битки британците спечелили в Газа, но турците успели да се укрепят на юг.

В редиците на британците бил офицерът от разузнаването Ричард Майнерцхаген (на снимката) – един от най-интересните персонажи на 20-ти век. Помотък на испанския крал, син на шефа на богата търговска и банкерска фамилия на второ място в света след Ротшилдови). Ричард ненавиждал бизнеса, но обожавал войната и орнитологията и точно той се ангажирал да се справи с турците.

Когато разбрал, че врагът практически няма какво да пуши, Майнерцхаген купил на черния пазар за няколко десетки хиляди пакети с цигари, увил ги в листовки, призоваващи за капитулация и ги хвърлил от самолета върху вражеските позиции.

Турците се подигравали на наивните британци, изпушили цигарите, а листовките използвали по пряка войнишка нужда. Англичанинът повторил трика си – само, че този път в цигарите имало опиум. На следващия ден, когато кралските войски се втурнали в атака, врагът почти не им оказал съпротива.

Мнозина от турските войници едва стоели прави, камо ли да стрелят. Османските сили били победени. Няколко седмици по-късно британците завзели Йерусалим, а скоро и цялата Палестина.

Любопитен факт за Майнерцхаген е, че той е роден точно в деня, в който  е подписано Освобождението на България – 3 март 1878 година.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account