facebook

Войната спасила пингвините на Фолклендските острови

пингвини Фолклендски острови

Снимка: mentalfloss.com

Историята за увеличената популация на пингвините на Фолклендските острови започнала така: в началото на далечния 18 век, китоловците плавали до острова, за да добиват китова мас. Те варили труповете на китовете в огромни варели, но за запалването им било необходимо огромно количество дървесина.

След като всички дървета на островите били изсечени, китоубийците започнали да горят във варелите пингвини, тъй като техните мазнини горели добре. Така за 300 години потисничество популацията на пингвини в района намаляла с 95 % и те били на косъм от изчезване.

Но през 1982 година Аржентина неочаквано поискала да осъществи контрол над Фолклендските острови, които тогава принадлежали на Великобритания. Аржентинците осъществили десант на архипелага и започнали да минират всички полета. Войната се развила мълниеносно – Великобритания защитила правата си над островите, но огромното количество мини по целия архипелаг повлияло отрицателно върху развитието на всякаква човешка дейност.

Британците се опитали да обезвредят минните полета, но те били толкова много че властите стигнали до извода, че е по-лесно да оградят опасните места и да забравят за тях. Благодарение на това пингвините започнали мирно да съжителстват на острова, като техният брой надхвърлил 100 000. Ограничената човешка дейност им помогнала да оцелеят.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account