facebook

Враните се боят от смъртта и я изучават

врана

Източник: pixabay.com

Защо враните се събират в кръг около своите умрели събратя?

Именно от това се заинтересовала студентката от екологическия факултет на Университета във Вашингтон Кели Суифт. Момичето провело редица изследвания и в крайна сметка намерило отговор на мъчещия я въпрос.

Когато враните обкръжат загинали член на тяхното ято, те не го правят просто да се потопят в скръбта. Всъщност птиците се опитват да изяснят причините за смъртта на своя съратник.

Напълно е възможно смъртта да е била причинена от заплаха, намираща се в близката околност. Ново изследване, публикувано в списание “Поведение на животните”, само доказва, че врантие са особено итри и дори са способни да разпознаят убийство.

Тези птици са невероятно умни. Може би враните са най-умните представители на пернатите. Те се отличават с умението си да решават проблеми, да разработват собствеи стратегии и да формират сложни социални структури.

Според изследване от 2013 година било октрито, че враните имат зона на главния мозък, отговорна за мисленето и високото ниво на интелект.

В продължение на 2 години Суифт обиколила повече от 100 места в щата Вашингтон. Във всяко населено място момичето оставяло храна за враните. Но преди да започне да храни птиците тя помолила различни доброволци да стоят до нея.

Участниците в експеримента били длъжни да слагат маски, за да скриват израженията на лицата си. Заради маските враните не можели да си спомнят поведението на конкретните хора и всеки от тях представлявал потенциална заплаха. Враните имат част от мозъка, която отговаря за паметта.

Ето защо, ако птиците видят веднъж заплахата, вече ще знаят за нея при повторна среща.

Отиваме към ужасната част от ексепримента. Доброволците били помолени да държат в ръцете си мъртва врана (по-точно чучело). Някои от участниците трявбало да държат труповете на хищни птици (например червен ястреб) или пък птици от различни видове (примерно гълъби).

А някои от доброволците трябвало да стоят без мъртво същество в ръката.

На някои от местата на враните било позволено да се насладят на храната без чужди наблюдатели, които ги карали да се разсейват от нечия чужда смърт.

Всеки път, когато мъртва птица се оказвала в ръката на хората с маски, птиците започвали да викат към събратята си. По този начин те опитвали да предупредят другарите си за заплахата, намираща се наблизо.

Било установено и че най-големият страх на враните била да открият непосредствена опасност конкретно за техния вид. Тоест, ако човек държал чучело на врана, птиците веднага сигнализили за паника.

Ако пък маскираните държали примерно ястреб, пернатите, по принцип, не реагирали така бурно. Суфт забелязала, че опасността, която бивала разпознавана от враните, можела да се съхранява в паметта за 6 седмици. В продължение на този период човекът с маска се възприемал за опасен, дори да не държал в ръката си мъртва птица.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account