facebook

Всъщност, знаеш много малко за интернет

Интернет! Причината, заради която домовете ни са непочистени, а очите зачервени. Да видим някои от по-малко популярните факти за глобалната мрежа:

Емотиконите са на повече от 30

емотикони

За първи масово използван символ се счита усмивката, която говорела за весел, игрив тон на съобщението. За неин автор се счита американският информатик Скот Фалман, който първи изпратил усмивка в съобщение в интернет през 1982 г.

Първият сайт все още е онлайн

първият уебсайт

Все още може да влезете в първия сайт създаден в швейцарския ЦЕРН. Сайтът не беше на разположение дълги години, но наскоро бе възстановен.

Да се видят всички клипове в youtube е невъзможно

ютуб лого

Всяка минута в youtube се появяват около сто часа нови видеоматериали. За да видите всички материали, които са качени само за ден на сайта, са ви нужни 16 години.

Уебкамерата се появила благодарение на кафето

уебкамера

Появата на първата уеб камера се дължи на любимия навик на хората да пият кафе. Тя е създадена през 1991 г. от екипа за компютърни науки в университета Кеймбридж. Това, без което те изобщо не можели да работят, било кафето от кафемашината. Но проблемът бил, че кафемашината често оставала празна и доста сътрудници от различните етажи напразно биели път до нея само, за да видят разочаровани, че кафето в нея вече е свършило. Затова, за да спестят разкарването и разочарованието на работниците, част от екипа изобретил уеб камера, която да снима каната с кафето по 3 пъти в минута. Така на сътрудниците вече не се налагало да бият път, а можели от работното си място да наблюдават колко течност има в машината.

Колко хора в света имат достъп до интернет?

компютри

Тази година достъп до интернет ще имат 3 милиарда души,тоест почти половината от населението на нашата планета. 2,4 милиарда ползват интернет на мобилни устройства.

Ключът от интернет

ключове от интернет

Звучи почти невероятно, но в света има няколко души, които притежават така наречените “ключове от интернет”. Това са електронни карти, съдържащи кодове, които могат буквално да рестартират целия интернет.  В случай на хакерска атака “пазителите на интернет” ще бъдат незабавно докарани до военна база в САЩ, където ще активират своите ключове и така глобалната мрежа ще бъде деактивирана.

Първата реклама в интернет

първата банер реклама

Първата банер реклама в световната мрежа се появява през 1994 г. като част от кампанията на телекомуникационния гигант AT&T.

Бързо растяща популярност

 

интернет адрес

Четири години след старта на интернет потребителите наброявали 50 милиона. За сравнение, за да добие такава аудитория на телефона му трябвали 75 години, на радиото му отнели 38 години, на телевизията – 13 години, а на играта Angry birds, внимание, само 35 дни.

Тонове спам

спам консерви

В света има почти четири милиарда активни имейл акаунти. Ежедневно те изпращат около 190 милиарда съобщения. Според проучвание, 80 процента от тези съобщения може да бъдат окачествени като спам. Интересен е и произходът на името на този термин. Първоначално, думата „SPAM” се е появила през 1936 година. Разшифрована, тя означава „Spiced hAM” (пикантна шунка) и е била знак за месни консерви. След Втората световна война останали огромни запаси от тези консерви и за да продадат застоялите си продукти, компанията Hormel Foods провела мащабна и досадна рекламна кампания. Думата “SPAM” се виждала на всеки ъгъл, на всяка витрина на евтин магазин, била изтипосана върху автобусите и трамваите, че даже и върху фасадите на някои къщи.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account