facebook

Възможно ли е човек да оцелее на други планети?

Слънчева система планети

Има ли шанс човек да оцелее на някоя от другите планети? Нека да научим:

Меркурий

Време за живот: 0,001 секунда
Температурата на планетата се колебае  от −180 до +430 °C: човек (със скафандър или без) или ще изгори като пепел, или ще измръзне до смърт. Но чисто теоретично, да се построи база на тази планета е напълно реално – на полюсите, в областта на вечната нощ. Освен това, ако се прокопаят тунели вътре в Меркурий, то повърхността ще защити човека от радиацията. Теоретично.

Венера

Време за живот: 0,94 секунди
Дори е трудно да се каже кое ще погуби човек първо: атмосферата на Венера на 98% се състои от въглероден диоксид, налягането е 92 пъти по-голямо от Земята, и ако това не ви е достатъчно: цялата планета е обвита в облаци от сярна киселина. Тук в пълне блясък може да се намира библейският ад – само че вечните мъки ще се сменят с моментална гибел.

Марс

Време за живот: няколко денонощия
Марсе първият кандидат за мащабно преселване на човечеството. Но без тераформиране (промяна на планетата с цел да се направи годна за живот) нещата няма да станат: атмосферата тук е 95% от въглероден диоксид, а радиацията е толкова висока, че може да убие човек за няколко дни.

Юпитер

На Юпитер няма да имаме време дори да кажем: “Добър ден!”

Юпитер

Време за живот: 0,03 секунди
Наличието на какъвто и да е живот на Юпитер е малко вероятно: пред нас е газов гигант. Вероятно тук човек просто ще се задуши в амонячни пари.

Сатурн

Време за живот: 0,03 секунди
Още един газов гиант, неоставящ надежда на нито един космонавт да се приземи тук. Дори да не вземем предвид състава на атмосферата и прочие подробности, то вятърът на Сатурн духа със скорост в 1800 км/ч: просто ще ни разкъса на части.

Уран

Време за живот: 0,001 секунди
Уран е обгърнат от облак, състоящ се от се от гореща и плътна смес течност от вода, амоняк и метан. Всъщност, човек тук няма да успее и да кацне, а практически моментално ще се разтвори без следа.

Нептун

Време за живот: 0,05 секунди
На този гигант, чийто състав на атмосферата е много подобен на Уран, духат най-силните ветрове в Слънчевата система. Те достигат до 2300 метра в секунда, което, естествено, е смъртоносно за нас.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account