facebook

В дебрите на човешкия мозък

човешкият мозък

Изображение: pixabay.com/geralt

Мозъкът се явява най-сложната и най-малко известната част от човешката анатомия. Но има достатъчно известни факти за мозъка, които заслужават внимание:

1. Нови нервни връзки се формират в мозъка всеки път, когато запомняте нещо.

2. След събуждане мозъкът генерира енергия, която е достатъчна за работа на малка крушка. Когато в анимационните филми идеята в мозъка на героя символизира светнала лампичка, това не е далеч от истината. Мозъкът генерира енергия, достатъчна да захрани 10-ватова крушка, дори и по време на сън.

3. Недостатък на кислород в мозъка в продължение на 5 минути води до необратими последствия.

4. Вашият мозък продължава да се развива до 50 години.

5. Алкохолът не се отразява на забравянето – просто когато човек се напие като чергар, мозъкът временно губи способност да запомня.

6. Не може да работи само лявото или само дясното полукълбо на мозъка. Това е мит. Те винаги работят заедно.

7. Човешкият мозък има същата консистенция като сиренето тофу.

8. Научно е доказано, че дори слабото чувство за власт променя работата на мозъка на човек и намалява способността му към съчувствие.

9. Жестокостта в семейството действа на мозъка на детето така, както войната на мозъка на войника.

10. Патологът, извършил аутопсията на Алберт Айнщайн, откраднал мозъка му и го съхранявал в разтвор на формалин в продължение на около 20 години.

11. Чувството на увереност може да се придобие без необходимост от рационално обяснение, а просто чрез стимулиране на определена част от мозъка.

12. Дългите разговори по мобилните телефони увеличават значително риска от тумор на главния мозък.

13. Мозъкът на детето може да използва до 50% от всичката глюкоза в организма, което обяснява защо децата се нуждаят от толкова много сън.

14. Мозъкът използва 20% от общото количество на кислород и кръв в тялото.

15. Когато научите нещо ново, структурата на мозъка се изменя.

16. Липсата на сън оказва значителна работа върху мозъка и води до забавено мислене и забавени реакции.

17. Половината мозък може да бъде отстранен по хирургичен път без видимо въздействие върху личността или паметта.

18. Мозъкът се нуждае само от 6 минути, за да реагира на алкохола.

19. През 2015 г. на четирите най-мощни компютри в света им трябваха 40 минути, за да имитират една секунда активност на човешкия мозък.

20. Според американския изобретател Раймънд Курцвайл през 2023 г. персоналните компютри ще достигнат изчислителната мощ на човешкия мозък.

21. Забравянето е нещо чудесно за мозъка ни: изхвърлянето на ненужна информация запазва гъвкавостта на нервната система.

22. 60% от човешкия мозък е мазнина.

23. Вкусовите рецептори при хората са не само в устата, но също така в стомаха, тънките черва, панкреаса, белия дроб, ануса, тестисите и главния мозък.

24. Музиката се отразява на производството на допамин, както вкусната храна или секса.

25. По време на оргазъм мозъкът произвежда толкова допамин, че при сканиране резултатите му ще наподобяват тези на зависим към хероина.

26. Мозъкът никога не спи. Той е по-активен през нощта, отколкото през деня. Това изглежда нелогично – през деня ние се движим, а той е зает с изчисления, решения на сложни задачи на работа и би трябвало да работи по-активно, отколкото по време на сън. Оказва се, че е точно обратното. Когато вие се “изключвате”, мозъкът се “включва”. Учените до днес не знаят защо това е така, но трябва да сте благодарни, че мозъкът се труди, докато вие спите.

27. Мозъкът не чувства болка. Сам по себе си мозъкът не чувства болка. Разбира се, той реагира, когато си порежете пръста или се изгорите, но няма рецептори за болка и следователно не чувства такава. Но това не спасява от главоболие – мозъкът е заобиколен от различни тъкани, нерви и кръвоносни съдове, които са много чувствителни към болка.

28. Човешкият мозък е в състояние да запомни 5 пъти повече информация, отколкото се съдържа в Енциклопедия Британика. Или всяка друга енциклопедия. Учените все още се опитват да орпеделят точния обем, но е известно, че от гледна точка на компютърната терминология мозъкът е способен да вмести от 3 до 1000 терабайта. Националният Британски архив, за сравенние, в който са описани 900 години история, заема само 70 терабайта – оценете потенциала на своя мозък.

29. Учените твърдят, че колкото по-голям коефицент на интелигентност имате, толкова по-често сънувате. Затова не трябва да се притеснявате, че не може да си спомните какво сте сънували.

30. Скоростта на нервния импулс, който постъпва в него или извън него, е от 274 км в час. Никога ли не сте се замисляли, защо реагирате толкова бързо, когато например си ударите чука по пръста? Всичко това е благодарение на невероятната скорост на нервния импулс, която се равнява на скоростта на спортен автомобил.

31. Краткосрочната памет на човек е способна да запомни само 7 обекта. Ето защо по-голямата част от телефонните номера в световен мащаб се състоят от седем цифри. Но това не е пределът на мозъка и той може да се тренира да обработва значително повече предмети чрез комбинирането им в групи.

32. По време на молитва или медитация в човешкия мозък възникват делта вълни (същите като при кърмачетата до 6 месеца). Благодарение на тези вълни се “изключваме” от реалността, което е много полезно за мозъка ни.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account