facebook

Географски места, чиито имена са измислени по погрешка

Или защо скованата в лед Гренландия е “зелена земя”?

Гренландия

Гренландия история

Интересно защо огромният остров, който често е скован от лед, се казва “Гренландия” (на норвежки Grønland) – или в превод “зелена земя”. Изглежда, че викингите, които са го открили, не били много добри по география и го объркали с Ирландия или Великобритания. Но източниците ни разказват далеч по-интересна история: според летописеца Ари Мъдрия, който живял през IX в., Гренландия била кръстена с лека ръка от своя първооткривател Ерик Рижия. Той нарочно искал многообещаващо име, което да привлече колонисти. Все пак, дори корави копелета като викингите имали нужда от повод, за да заминат за някъде.

Въпреки това, има и друга версия, според коят климатът на острова през X век бил далеч по-гостоприемен отколкото сега, а крайбрежните райони на югозападната част на Греналндия, които Ерик видял, били покрити с гъста тревиста растителност.

Мадагаскар

Марко ПолоСвоето име остров Мадагаскар е получил от италианския пътешественик Марко Поло. В записките си Поло описал описал някакъв остров с несметни богатства, който той нарекъл Мадейгаскар. Най-вероятно обаче той е объркал Мадагаскар със столицата на Сомалия – Могадишу. Въпреки грешката, названието си останало и до днес.

 

 

Соломоновите острови

 Соломонови острови

Соломоновите острови в Меланезия са открити от испанеца Алаваро де Менданя и Нейра (Álvaro de Mendaña de Neir). Разменяйки злато с местните жители, той сравнил новата земя с митичната библейска страна Офир, откъдето се смята, че били доставяни скъпоценните камъни и бижута за храма на цар Соломон. Според Светото Писание до Офир се стига от пристанище на Червено море.

Не е ясно дали Менданя наистина е решил, че е открил митичната земя или просто решил да сравни новооткрите острови на нея, но те получили името соломонови острови. Трябва да се отбележи, че по онова време в онези времена тайнсвената страна Офир вълнувала много умове.

Австралия

Тера аустралиус

Името Австралия също не оправдало очакването на неговите първооткриватели, които вярвали, че най-накрая са открили Terra Australis Incognita – митичният южен континент, за който географите били убедени, че съществува, за да балансира земното кълбо.

Новата земя била картрографирана от Джеймс Кук, а през 1770 г., малко преди Кук, английският изследовател Александър Далримпъл написал труд, в който привел доказателства, че населението на южния континент е над 50 милиона души. Така Австралия си останала Австралия – “южна земя”.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account