facebook

Героите от “Игра на тронове” и историческите им еквиваленти

Между персонажите от “Игра на тронове” и реално съществували исторически личности могат да се намерят много общи неща, стига внимателно да се поразровим в биографиите им:

Бриена Тарт и Жана Д’Арк

Бриена Тарт

Бриена Тарт по прякор Тартската дева носи доспехи и владее изкуството на боя с меч. Историческият паралел: националната героиня на Франция Жана Д’Арк или Орлеанската дева, също носила мъжки костюм и доспехи и се сражавала с меч в ръка.

Денерис Таргариен и Хенри VII

Денерис Таргариен

Денерис Таргариен е последната оцеляла представителка на рода Таргариен. Денерис живее в изгнание на Есос и става Майка на драконите. Историческият паралел: Хенри Тюдор бил последният представител на династията Ланкастър, имащи право да претендират за трона по време на Войната на розите. Когато през 1472 година представителят на Йоркската линия Едуард IV заел престола, 14-годишният Хенри бил принуден да избяга в Бретан. На знамето на Хенри Тюдор бил изобразен червен дракон.

Станис Баратеон и Ричард III

Станис Баратеон

Братът на Робърт Баратеон, Станис Баратеон, бил убеден, че трябва да превземе Вестерос, смятайки племенниците си Томен и Джофри за незаконни претенденти за трона. Историческият паралел: през 1483 година братът на Едуард IV Ричард Плантагенет, трети херцог на Йорк, обявил своя племенник за извън закона и се качил на престола.

Тивин Ланистър и Ричард Невил

Тивин Ланистър

Тивин Ланистър е един от най-богатите и могъщи лордове на Вестерос. Неговата поддръжка имала решаващо значение при свалянето на крал Айрис Таргариен и възкачването на Робърт Баратеон. Историческият паралел: Ричард Невил, граф на Уоруик, бил един ог най-богатите хора на Англия. Неговата подкрепа помогнала на Едуард IV да отнеме престола от крал Херни VI.

Талиса Старк и Елизабет Удвил

Талиса Старк

Роб Старк губи важни съюзници, когато се жени за Талис по любов, въпреки обещанието да вземе за жена една от дъщерите на Уолдър Фрей. Историческият паралел: Едуард IV тайно се оженил за красавицата Елизабет Удвил, която нямала нито богатства, нито положения. Неговият съюзник граф Уорик, който водел преговорите за сключване на брак между Едуард IV с френска принцеса, бил толкова дълбоко оскърбен, че помогнал на Хенри VI oт династията Ланксатър да свалят Едуард IV през 1470 година.

Пурпурната сватба и отравянето на Евстахий IV

Джофри

Джофри Баратеон бил отровен на собствената си сватба за всеобща радост на феновете на сериала по цял свят. Историческият паралел: синът на английския крал Стивън Блуаски Евстахий IV загинал при тайнствени обстоятелства. Предполага се, че бил отровен.

Таргариен и Птолемеите

Таргариен

От векове Таргариен сключват бракове между братя и сестри, за да се грижат за чистата кръв на поколенията. Историческият паралел: представителите на династията на Птолемеите също се бояли за чистата кръв и се стараели да обезопасят своя клан от претенции за трона на чужди страни. Най-известната представителка на династиятя е Клеопатра, която се омъжила за своя брат Птолемей XIII, а когато той умрял, мястото му заел по-малкия му брат – Птолемей XIV.

Крал Ерис II Лудия и Шарл VI Лудия

Лудия крал

Бащата на Денерис Таргариен, крал Ерис II Таргариен, или Лудия крал, в края си губи разсъдъка (в това число и заради кръвосмесителните връзки от векове практикувани от Таргариен). Историческият паралел: кралят на Франция Шарл VI Лудия. През 1392 година, когато един от пажовете изпуска копието си, Шарл VI излязъл извън нерви и убил един от своите рицари и още няколко души.

Церсей Ланистър и Анна Болейн

Церсей Ланистър

Церсей Ланистър и нейният брат Джейми имат кръвосмесителна връзка. Историческият паралел: една от причините, заради които Хенри VIII екзекутирал Анна Болейн, била, че тя имала връзка с брат си.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account