facebook

Гледането на филми: добър начин да научите английски

найс а

Вероятно сте чували, че много хора предпочитат да учат английски език чрез филми и сериали в оригинал. Това е добра мотивация, защото гледането на видео е по-интересно, отколкото зубренето на граматика и лексика.

Вижте предимствата на този метод, а така също и ефективни техники за работа с видео:

 Защо изучаването на английски чрез сериали и филми е ефективно

1. Учите и се развличате едновременно

Гледането на филми и сериали на оригиналния език е добър мотиватор за вас, защото така може да гледате увлекателно видео между монотонните упражнения по граматика и зубренето.

2. Развивате навик да възприемате английския по слух

Това е един от най-добрите начини да подобрите възприемането на английския език по слух. Ако ви е трудно да разберете какво казват героите, в началото използвайте субтитри. Ако ежедневно отделяте по 15-20 минути за гледане, то след 2-3 месеца ще започнете да разбирате репликите на героите и без субтитри. По този начин, изучаването на английския чрез сериали и филми ще ви помогне да “нагодите” ушите си към различни акценти и интонации на речта.

3. Увеличавате речниковия си запас

Гледането на филми ще разшири значително вашия речников запас. За значението на много думи ще се досещате от контекста, запомняйки в кои случаи се употребява новата лексика. Така ще използвате най-оптималния начин да научите нови дум и изрази – контекстуалния. Ще знаете как и в какви ситуации се използват определени думи и изрази.

изучаване на английски

4. Учите разговорни словесни форми, фразови глаголи и сленг

Героите във видеото общуват като обикновени носители на езика. Те използват в своята реч разговорни съкратени словесни форми, фразови глаголи и сленг изрази. Затова, ако искате да разберете англичаните в стандартна среда на общуване, задължително гледайте филми и сериали.

5. Учите естествена реч

Докато гледате, ще слушате как звучи живата свързана реч, с каква интонация трябва да се говори, къде се правят логически паузи и ударения. Тази информация се усвоява в главата и постепенно ще започнете да копирате несъзнателно речта на носителите на езика, да използвате техните фрази, да се придържате към темпото им на говорене, интонация и т.н.

6. Учите се и да разбирате хумора на носителите на езика

Съгласете се, че за нас английският хумор е странен и непривичен, тъй като голяма част от шегите са базирани на игри на думи. За да опознаем по-добре словесните каламбури на англичаните и американците, е добре да гледаме комедийни филми и сериали. Сериалът “Приятели” например е идеален.

7. Изучавате особеностите на чуждата култура

Гледайки филм или сериал, може да се запознаете с обичаите, празниците, традиците или манталитета на носителите на езика. Спомнете си, че от “Сам вкъщи” разбрахме какво е Коледа за американците. А в сериала “Приятели” отлично ни показаха традициите при празнуване на Деня на благодарността.

Чандлър и Джоуи

Прости примери при изучаването на английки чрез филми и сериали

• Изберете подходящо по сложност видео. Начинаещите е по-добре да започнат със специалните обучаващи видеа от учебните пособия – така клиповете ще са по-достъпни разбиране. По-напредналите могат да гледат всички сериали и филми.

• Гледайте познати ви вече филми. Ако изпитвате затруднения с възприемането на речта по слух, съветът е да гледате познати ви вече филми. Тъй като сюжетът ще ви бъде познат, няма да се налага непрекъснато да натискате пауза и да се консултирате с речника.

• Пуснете субтитрите. Трудно е да се привикне към неродната реч и дори познатите думи понякога не се улавят от слуха. Тогава трябва да се прибегне до субтитри. Постепенно ще започнете да разбирате думите на героите и без придружаващия текст, тогава и ще трябва да ги изключите.

• Записвайте си и научавайте новите думи. Ако не просто искате да се забавлявате, но и да имате полза от гледането, работете с речник.

• Повтаряйте гледането на видеото. Опитайте се да запомните новите думи след гледане, след което изчакайте 3-7 дни и пак прегледайте видеото. Само че този път не ползвайте речник и субтитри. Тази техника ще ви помогне не само да разширите словесния си запас, но и да подобрите разбирането на речта по слух.

• Подражавайте на хората, на които езикът е майчин. Повторете репликите на героите. Опитайте се да симулирате не само произнасянето на звуците, но и тонът, начинът на говорене. Това е доста интересно упражнение, което може да правите с приятели: опитайте се да изиграете заедно сцена от любима серия или блокбастър. Хем забавно, хем полезно!

• Открийте удобен сайт за гледане на видеа. Ако желаете да гледате филми или сериали със субтитри, може да пробвате на ororo.tv.

• Ориентирайте се към своите интереси. 24 % от изучаващите английски с помощта на видеа предпочитат филма “Хари Потър”. Ако на вас този филм не ви е интересен, не си губете времето с него, а си пуснете нещо, коеот наистина искате да гледате.

• Използвайте получените знания. Говорете на английски колкото се може по-често и опитвайте да вмъквате в речта си новите думи и изрази, научени от видеото.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account