facebook

Грешки, които много туристи допускат – Част II

Безгрешни хора няма, а и надарените с добро чувство за хумор с усмивка споделят, че рано или късно всеки става за резил. Има обаче случаи, в които е добре да не проявяваме най-лошите си качества, защото могат да развалят не само нашето, но и чуждото удоволствие от почивката.

В първата част от статията споделихме за някои най-често допускани грешки от туристите, сега допълваме списъка с неща, които е добре да избягваме, когато тръгваме на път.

Когато суетата надделее над красотата

телефон природа

Снимка: pixabay.com/Unsplash

Не е проблем да споделиш радостта си от красивите изживявания, но е дразнещо и нелогично по време на екскурзия или друго пътуване, да отделяш повече време на публикуването в интернет, отбелязването, снимането, отколкото на любуването на природата и компанията, в която се намираш.

Сигурна съм, че всеки познава или е виждал хора, които не спират да си правят замечтани снимки, непрекъснато обновяват състоянията си социалните мрежи, а реално не знаят къде точно се намират, каква е историята на това място и не черпят в пълна степен от неговия магнетизъм.

Суетата често надделява над красотата. Странно изглеждат и дами, които са неподходящо облечени или твърде гримирани, когато са сред природата. Едва ли е удобно да ходиш с токчета на плажа или с дебел слой очна линия, екстеншъни и др. „подобрители“, позирайки до Седемте рилски езера например…

Да държим в тайна мястото, към което се отправяме

филма 127

Ако сте гледали филма „127 часа“, навярно ще се съгласите с този съвет. Накратко сюжетът е следният – млад мъж с голям опит в туризма и катеренето, тръгва самостоятелно на път, но не уведомява никого от близките си къде точно ще отиде.

След като скала затиска ръката му, се оказва в капан за няколко дни… Без вода и храна, той е принуден да води отчаяна битка за живота си, за да се завърне при тези, които обича.

Едва ли на някой от нас ще попадне в толкова драматична ситуация, но със сигурност е по-разумно да казваме на хората къде отиваме, за да знаят къде да ни търсят, ако изпаднем в безизходица.

Не сме разумни, когато организираме времето… и багажа си

момиче с куфар

Снимка: pixabay.com/Pezibear

Много от нас предпочитат да се излежават до късно и тръгват в неподходящо време на път. Когато ти предстои дълъг преход например, е недопустимо да не прецениш с колко часа разполагаш и дали ще бъдат достатъчни, за да стигнеш до целта си.

Особено ако климатичните условия са неблагоприятни, а ние сме начинаещи туристи. Често чуваме за закъсали младежи, за премръзнали хора, които са тръгнали без добра екипировка и т.н.

Друга често допускана грешка е липсата на удобни дрехи, суха храна и стабилни обувки. Избирайки багаж за предстоящото пътуване, е много важно да преценим дали е съобразен с метеорологичните условия и физическото състояние, в което се намираме.

Вярна е мъдростта, че човекът е човек, когато е на път. Нека в ролята си на туристи безспирно да пием най-доброто от видяното, но и да разкриваме по-добрата частичка от себе си.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account