facebook

Гъсеница-мошеница

мравка гъсеница

Гъсениците, които по-късно се превръщат в пеперуди синевки имат феноменална способност – те знаят как да получат облаги от други видове, като се представят за някой друг. Звучи по-скоро като човешка тактика, нали? Как може някое насекомо без да притежава добре развит мозък да прави такива измами?

Ето как:

Върху тялото на гъсеницата, и по-конкретно върху нейната глава, е разположена малка “устна”. Когато ларвата не желае да се грижи сама за себе си, с помощта на тази “устна” започва да имитира “песен”, подобна на тази, която “пее” царицата-мравка. Тогава мравките работници веднага пренасят гъсеницата в своя мравуняк, където тя си живее щастливо и охолно до какавидирането си и трансформацията в пеперуда.

През цялото това време мравките хранят гъсеницата, предпазват я от опасности, местят я на ново място в случай на опасност и ú отдават всички необходими царски почести.

Готованската гъсеница дори не трябва да се притеснява за дъвченето – мравките-работници повръщат вече сдъвчената и усвоена с техните полезни ензими храна директно в устата на гостенката. А в най-гладните времена мравките пренасят в жертва на паразита даже своите неродени братя и сестри (също предварително сдъвчени).

Досегашната царица-майка пък бива изгонвана от мравуняка или дори убивана от поданиците си – такава е злата сила на чаровната измамница. Има и друга теория, че гъсениците всъщност отделят феромони, които карат мравките да ги обслужват.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account