facebook

Да научим повече за малките страни

Ватикана

Снимка: pixabay.com

И най-малките държави крият факти, които могат да учудят и най-големите ерудити:

• преди няколко века в кралство Тонга, разположено в Океания, традицията повелявала да се отрязват ръцете на преките участници в погребението на краля.

Сан Марино се явява най-старата република в света.

Ватикана е една от най-милитаризираните държави в света. По данни от 2005 година от нейните 557 жители 101 са военни на действителна военна служба, което съставлява 18 % от населението.

• Медузите в република Палау за 2 милиона години еволюция са изгубили парливите си клетки заради липсата на хищници. Сега те не могат да навредят и на човека.

• във Вануату има две много странни пощи: първата се намира върху вулкан, а втората е под вода.

• нивото на перстъпност в Сингапур е едно от най-ниските в света, заради суровите закони в страната. За някои престъпления можеш да отнесеш бой с пръчки или да ти отнемат живота.

• Казиното в Монте Карло (Монако) е отворено само за чужденци. На жителите на страната е забранено да залагат в местните игрални зали. Като компенсация те са освободени от данък общ доход.

• По плътност на населени Малта е сред петте лидера на планетата. При това, Малта е най-малко населената държава в Евросъюза.

• В Андора няма жп пътища, пристанище и летище.

Бахрейн е най-малката арабска държава.

Науру е единствената република в света без собствена столица.

Република Кирибати е единствената в света, която е разположена едновременно в северното, южното, източното и западното полукълбо

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account