facebook

Делфин, мечка или вълк: какви сте според съня

Когато става дума за режим на съня, е прието да се броят два варианта: или сте чучулига, или сова. Прието е чучулигите да стават в ранни зори, да сияят от бодрост през цялата сутрин и да си легнат да спят сравнително рано. Докато совите са далеч по-енергични в нощните часове а през деня предпочитат да си поспят.

Оказва се, че тези стереотипи вече не са верни.

Естествено, всичко зависи и от времето на нашата активност. Но само две категории са недостатъчни, за да се класифицира цялото човечество.

Доктор Майкъл Бреус предлага нова класификация, състояща се от млекопитаещи. Тя се разделя на 4 типа личности, които той нарича хронотипове. Интересното е, че тези хронотипове включват не само режима на съня, но и най-подходящото време за учене, активност и дори секс.

Кой типаж ви подхожда? Ще разберете сега!

Делфин

делфин

Към този тип се отнасят тревожните интроверти. Те са умни, внимателни и особено чувствителни към детайлите. Заради неуравновесена нервна система се стараят да избягват рисковете и през цялото време се стремят към съвършенство.

Делфините се събуждат достатъчно рано, но състоянието на бодрост при тях идва едва към средата на деня или дори около вечерта. Работят интензивно и ефективно.

Графикът на делфините:

Събуждане: 6.30

Работа: 7.30

Изучаване на новото: 15.00-19.00

Секс: 20.00

Сън: 11.30

Лъв

лъв

Лъвовете обикновено притежават устойчива нервна система и здрав оптимизъм. Лъвовете са много практични и съсредоточени върху здравето си. И много (ама наистина МНОГО) обичат позитивното общуване.

Пикът на активността на лъвовете настъпва на обяд. Те стават рано и спят добре. Все пак е готино да бъдеш цар на зверовете.

Графикът на лъвовете:

Събуждане: 5.30

Работа: 17.30

Изучаване на новото: 8.00 – 12.00

Секс: 6.00-7.00

Сън: 22.00

Мечка

мечка

Обикновено мечките са внимателни, открити и много дружелюбни. Склонни са да избягват конфликтите и предпочитат щастието пред постоянните спорове. Мечките много обичат да работят в сфера, която им е добре позната.

Денят на мечките започва с натискане на бутона “отмени” върху алармата и следва бавно събуждане от сън. Мечките се уморяват едва късно вечерта и спят много силно (но не толкова дълго, колкото им се струва че могат).

Най-активният им период е сутринта и първата половина на деня, така че до обяд те са най-продуктивни. Такива са те, мечките – делови.

Графикът на мечките: 

Събуждане: 7.00

Начало на работата: 12.00

Изучаване на новото: 10.00 – 14.00

Секс: 7.00 или 21.00

Сън: 11.00

Вълк

Вълци

Вълците са песимистични и импулсивно, но при това креативни и леко капризни. Те обичат да рискуват, да откриват всичко ново и търсят удоволствието в живота. При това всичките им реакции се струват на околните много емоционални.

Вълците не обичат (направо ненавиждат) да излизат от постелите преди обяд, затова не се уморяват чак до нощта! Пикът на тяхната активност е 7 вечерта, а най-голяма продуктивност достигат късно сутрин и вечер.

Графикът на вълците:

Събуждане: 7.30

Работа: 18.00

Изучаване на новото: 17.00 – 00.00

Секс: 10.00  или 22.30

Сън: не по-рано от полунощ.

Тези четири хронотипа, разбира се, не могат да опишат цялото многообразие на човешката природа, макар повече да се доближават до реалността от прословутите “сова и чучулига”.

Губим много време, за да настроим организма си към работния график. Но защо просто не научим повече за нашите особености и не се опитаме да се настроим към тях? Ако съблюдаваме собствените си биоритми може не само да повишим нашата резултатност, но и да станем малко по-щастливи.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account