facebook

Джаликату или как да укротиш бик

Джаликату е древен индийски спорт по укротяване на бикове, който се организира в щата Тамил-Наду като част от тържествата Понгал в деня Мату Понгал. Провежда се всяка година от януари до юли. Специално за тази цел се отглежда специална порода бикове, наречени Джаликат.

Джаликату

Джаликату се основава на простата концепция “Бий или бягай”, като в него участват всички индийски касти. Биковете от специалната порода се гледат на огромни стада и само опитни овчари могат да общуват с тях безопасно. Борбата с бикове е била разпространена още сред древните племена в областта на Тамил Наду, като по-късно тя се превръща в спорт за забавление и е наречена “Еруту Кату”.

Впоследствие е въведен и награден фонд, а спортът се превърнал в начин човек да демонстрира своята смелост. По някое време е въведен  и терминът “джаликату”, като “джали” се наричали златните и сребърни монети, които се завързвали за рогата на биковете. Според легендата, в древните времена с помощта на тази игра жените си избирали съпрузи. Успешните “матадори” били най-желани за брак.

бикове снимки

Укротител се опитва да осъществи контрол над бика.

 

индийски спорт

Участници се опитват да избягат от разярения бик.

 

Аланганалур

Джаликату в Аланганалур.

 

укротяване на бикове

Рискът на играта.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account