facebook

Джеймс Кинг – да му благодарим за пералнята

Знаете ли кой е изобретил пералната машина? За първи създател на машините за пране се счита американецът Джеймс Кинг. Той създал пералнята в средата на деветнадесети век и я патентовал официално през 1851 година. Принципът на работа на пералнята и до днес остава практически същият, само че първата перална машина се е задействала ръчно.

На фона на общия технически прогер усъвършенстането на пералните започнало да се развива с ускорени темпове. За 20 години само в Съединените щати били получени повече от 2 хиляди патента на разнообразни устройства за пране.

Повечето от тях обаче били непригодни за употреба в бита. Но отделни екземпляри останали в историята на пералнята. Например, изобретател от Калифорния създал перално устройство, в която можело да се изперат до 15 ризи наведнъж. В качеството на двигател тази машина използвала десет мулета.

И “техническото обслужване” не изисквало нещо особено, трябвало само да се храни теглителната сила. Това било първото комерсиално предприятие, аналог на съвременните обществени перални, от което изобретателят заработвал нелоши пари.

Пускането на пералните  серийно производство

Серийното производство на перални с ръчно задвижване стартирал предприемчивият изобретател Уилям Блекстоун. Своята първа сглобена машина за пране Уилям подарил на съпругата си за рождения ден, а скоро организирал серийно производство на перални и започнал да ги продава по 2,5$ на устройство.

Първите европейци, пуснали серийно производство на перални, станали немците. а през 1908 година била създадена перална машина на електричество.

Разработка и производство на автоматичните перални

развитието на техническия прогрес довело до механизация на труда, което от своя страна предизвикало изчезването на професията ръчен перач. А през 1947 година се пояила първата автоматична пералня. Нейни родоначалници станали едновременно две фирми от САЩ – General Electric и Bendix Corporation.

Те почти в едно и също време представили своите автоматични машини за пране и двете фирми претендират за званието първи създател. По-натам, в продължение на 10 години, освновните компании производители създали свои модели автоматични перални машини.

В началото на 20 век модернизацията в производството на перални машини се разрастнала бързо и през 1920 г. само в САЩ имало около хиляда фирми, които произвеждали перални ! По-голямата част от тези компании на първо място поставяли функционалността на машината, а от безопасността на потребителите никой не се интересувал – всички механизми на машините били отворени. Впоследствие компанията Whirlpool решила да промени тази традиция.

Компанияta Whirlpool наела съвременни дизайнери, които да променят външния вид на пералнята. Машината била затворена с панели от пластмата, което значително намалило шума и обезпечило безопасността на потребителя при експлоатация. Примерът на “пионерите” последвали и другите производители-конкуренти, което способствало за по-нататъшното развитие на пералните машини.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account