facebook

Думи, скрили в себе си загадка

И думите, подобно на хората, имат своята история и съдба. Те могат да имат роднини, богато родословие или пък да бъдат кръгли сирачета. Думата може да разкаже за своята родина, за своя призход, за своята съдба. Сега ще едни думи, навлезли в българския език, които крият в себе си факти, останали незабелязани…

карти за игра

Снимка: pixabay.com

Бридж

През XIX век бриджът бързо става популярен в Европа: първо на Балканите и във Франция, а след това и в Англия. Първоначално англичаните, както и руснаците, наричали играта “бирич” (biritch). В Древна Русия така казвали на глашатая, вестоносеца.

По-късно британците преименували играта на “руски уист”, а още по-късно се появил съвременният вариант “бридж”. Сработил универсалния закон на асимилацията: труднопроизносимото “бирич” островитяните наподобили на далеч по-привичната има дума “бридж” – мост.

Годен

В корена на думата “год” стои идеята “бог”, “божественият ред”. “Годен” означава буквално “съответстващ на божествения ред” (сравнете с “угоден”). И обратното, “негодник” е този, който не живее по законите на Бога (сравнете с английското “god” – бог).

Треперейки като лист

Всъщност, пословични със своето треперене са листата на трепетликата (дали и от там не идва глагола “треперя”?). Те наистина винаги треперят, дори при тихо, безветрено време. Защо е така дори науката мълчи. Но щом треперят, значи така трябва. За всичко си има причина.

Жертва

Думата идва от “жратва” – първоначално това значелно обилно угощение за боговете.

Море

Каквото и да си говорим, водата е била и си остава враждебна среда за човека. Хората все пак не са риби. Именно тази идея е заложена в думата “море” – произлизаща от “мор”, “морене”, “умиране”.

Небеса

Една от версиите, че думата небеса произлиза от “не” и бесове” – буквално място, свободно от зло/демони. Но друга интерпретация вероятно е по-близо до истината. В повечето славянски езици има думи, подобни на “небе”, и те по всяка вероятност идват от латинската дума за “облак” (nebula).

триера

Реплика на триера. Снимка: en.wikipedia.org

Кибернетика

Ако някога чуете, че има връзка между кибернетиката и греблата, не се учудвайте. Вярно е. Много видове спорт водят своето начало от ежедневните занимания на нашите предци – лов, риболов и, разбира се, военното изкуство.

Древните гърци имали непобедими военни кораби – триери (триеми), чиито гребци били роби. Всеки кораб имал няколко десетки гребци, които трябвало да бъдат следени как гребат. В крайна сметка, за да върви триерата добре, всеки трябваlo да работи ритмично! Имало дори задължително темпо – 22 гребания в минута.

Отчитал ги надзирател с камшик в ръка. Който се замотавал, отнасял камшик. Един да се обърка, цялата триера забавяла ход! На шията на всеки роб висяла верига с дървена круша. Ако наказаният гребец започнел да стене, надзорникът му пъхал в устата дървената круша, за да не сее паника и да не пречи на другите да слушат ритъма на гребане.

Управител на кораба – така се наричал контролиращият. На гръцки – кибернетос. Но защо математикът Норберт Винер, смятан за баща на кибернетиката, кръстил новата наука на контролиращия? Защото той управлявал, а а кибернетиката е наука за управление…

В бистрото

“В бистрото”, Jean Béraud. Изображение: en.wikipedia.org

Бистро

Когато през май 1814 г. руската войска влязла в Париж, там нямало ни едно бистро. Вървиш по Елисейските поля – кафенета има, ресторанти – също, но бистро няма. Тропат с копита рунтавите казашки коне по парижките мостове, ездачите им слизат и влизат в някое кафене. Сядат и почват да дават зор на сервитьора: “Быстро! Быстро!”.

И персоналът се опита по най-бързия начин да ги обслужи, все пак са победители. Скоро думата станала позната за френското ухо, само ударението се променило (типично за франьузите), а и звукът «ы» отпаднал. И кафенето, където бързо-бързо може да се наядеш, започнало да се нарича бистро. Така се именуват в цял свят и до днес.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account