facebook

Египетските символи и техните значения

Древните египетски магически символи са представлявали интерес за много хора от цял свят, заради тайната около техните значения. Има нещо магично в тях, неслучайно самите египтяни ги нарекли “Речта на Боговете”. Техните символи били всъщност техните послания към хората. Те били използвани от свещеници за извършване на магически ритуали, воините също рисували символи по телата си преди да влязат в битка, вярвайки, че те им носят необикновени сили и вечен живот след смъртта.

Ето и някои от тях:

Ankh – Символът на вечния живот

анкх

Египтяните често изобразявали боговете си, държащи този символ в ръцете си. Древна легенда разказва, че бил поставян също така и пред устните на хората, намиращи се на смъртният одър,като ритуал, чрез който се смятало, че болният бил даряван с “Дъха на живота”. Дъхът, който щял да му бъде необходим в отвъдното. Ankh носели и египетските войски, като амулет-символ на Вселенското здраве и сила, които ще им донесат победа.

Shenu – най-известният символ-талисман

символ Шену

Шену е удължена овална форма, съдържаща имената на фараона. Древните египтяни вярвали, че вписвайки името си в кръг, изобразяващ контурите на въже, всъщност създават силен талисман за защита от всичко, което било лошо. Талисманът пазел притежателят на името вписано в него.

Uraeks – Кобра

кобра символ

Кобрата била най-силният символ. Тя символизирала окото на Бог Ра, богът на Слънцето. Единствено фараоните имали право да носят кобра като орнамент върху короните на главите си.

Освен като символ на властта им, те вярвали, че тя тя ги предпазва и от помислите на враговете им (Египетските фараони вярвали, че кобрата била митично същество, което бълвало огън от устата си, изпепелявайки всичко зло).

Първата кобра като символ, била направена от дърво и била подарена на Богът на отвъдното Озирис от съпругата му Изис, затова египтяните я свързвали и с задгробният живот.

Amenta

символ амента

Символът на отвъдният свят или както египтяните го наричали- “Земята на залеза”. Те го изобразявали върху ковчезите на покойниците, опасявайки се, че без него те няма да бъдат допуснати в отвъдното кралство на Бог Озирис.

Перото на Маат

перото на Маат

Маат била египетска богиня, покровителка на истината, справедливостта, морала и баланса. Тя била полу-птица, полу-човек, имала криле и перо в косите си.

Такова перо имал единствен първият фараон на Египет и когато се пренесъл в отвъдния свят, заедно с него, то било загубено завинаги. Египтяните отбелязват този момент от изчезването на перото, като началото на хаоса на Земята.

Djew – Планина

египетски символи

От двете страни  на коритото на река Нил, пресичаща Египет, имало високи планини. Египтяните смятали, че всъщност това е магическа планинска верига, която държала Небето високо.

Те вярвали, че тя имала два високи върхове, като всеки връх бил охраняван от силен лъв, чиято задача била да пази слънцето. Единият го охранявал, по време на изгрев, а другият докато залязва.

Египтяните смятали, че под тази планинска верига се намира и отвъдният сват на Бог Анубис.

Ieb – Сърце

йеб

Това бил египетският символ на сърцето. Древните египтяни смятали, че сърцето е центъра на мъдростта и дори на живота. Може по тази причина, когато някой човек умирал, те казвали “Мъртъв е. Сърцето му е вече покойник.”

Това бил единственият орган, който не бил премахван от тялото по време на мумификация. В Книгата на мъртвите, египтяните отбелязали, че когато човек почине и се изправи пред Страшният съд, срещу сърцето му било поставяно перото на Маат, за да провери как е изминал живота му.

Ако човекът е извършил много грехове, перото било изпепелявано, ако ли не, той бил даряван с вечен задгробен живот.

Използвани изображения: Pinterest.com

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account