facebook

Експериментът с насилието над клоуни

 

тъжен клоун

Снимка pixabay.com

 

В края на 60-те години на миналия век канадският психолог Алберт Бандура провел показателен експеримент.

Той заснел кратко видео за това как обикновена, възрастна американка удря с ръцв и ритници, ругае и хвърля на пода надуваем клон. За експеримента били поканени деца от детски градини, които били разделени в три групи.

На първата група показал видеото в такова, каквото е – с насилие. Втората груша изгледала клипа във вариант без насилие, в който жената не биела клоуна, а просто не му обръщала внимание. На третата група изобщо не било пускано видео.

След това всяка група на свой ред била пратена в стая, в които имало същия клоун и надуваеми чукове и играчки-пистолети.

Тези деца, които гледали пълната версия на видеото, веднага скочили на клоуна и започвали да ги удрят и изтезават. Останалиет две групи реагирали на клоуна обичайно и не проявили насилие.

Бандура продължил да експериментиа и заснел още един клип, в който възрастни хора издевателствали над вече жив клоун и също го пуснал на децата да го гледат. Както може да се очаква, след като децата се оказали в една стая с клоун, те просто започнали да го бият и да го малтретират.

Така психологът доказал, че децата винаги копират поведението на възрастните.

На същия принцип нас ни “зомбират” телевизията, а небрежните родители внушават на децата си агресия още в ранна възраст.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account