facebook

Елда – царицата на зърнените култури

елда

Снимка: pixabay.com

Да разберем повече за “царицата на зърнените култури” – елдата (гречката):

Елдата, наричана още гречка, е уникално растение. Непретенциозна в процеса на узряване, дава отлична реколта без каквито и да е торове и сама се “справя” с плевелите, които просто не растат около нея.

Непретенциозното растение плавно преминава в непретенциозен хранителен продукт.

Елдата се готви лесно и се съчетава практически с почти всичко: сухи плодове, свежи плодове, мляко, месо, орехи, зеленчуци или гъби.

Елдата е екологично чист продукт. Заради това не трябва да се вълнувате за нейното качество, а по време на нейния растеж не са необходимо абсолютно никакви торове. Всичко това прави гречката наистина натурален и полезен продукт без никаква химия.

Елдата подобрява настроението. Доказано е, че употребата на каша от нея подобрява психоемоционалното състояние, работата на главния мозък, и разбира се, чудесното настроение.

Елдата ни изпълва с жизнена енергия. В Индия и Китай се счита, че с помощта на елда може да се въздейства върху био точки в организма, затова като профилактика на различни заболявания се съветва да се ходи по килим, върху който е разсипана гречка.

Елдата помага срещу безсъние. Именно с елда са пълни специалните възглавници срещу безсъние.

Елдата е ценен източник на протеин. В нея се съдържат 18 незаменими аминокиселини, а белтъчините й са близки по състав до балансираните протеини на кокошите яйца. Освен това, елдата се усвоява много по-лесно от месните продукти заради своя растителен произход.

Гречката се явява част от националната кухня на Япония. Именно там от гречка се произвежда юфката “соба”, която се ползва с популярност в много японски ресторанти.

Елдата не трябва да се смесва със захар. За съжаление захарта неутрализира всичките й полезни свойства и ако сте чак такъв страстен лщбител на сладкото, може да я замените с мед. Но по-добре избягвайте всякакви сладки компоненти.

Елдата е идеална за диети. Интересното е, че концентрацията на витамини и минерали в гречката е 1,5-3 пъти повече, отколкото във всички други зърнени култури.

Всички тези полезни вещества помагат да се ускори обмяната на вещества, което води до загуба на тегло, а тялото се отървава от всички излишни течности. Именно затова елдата е толкова популярна сред диетите.

Елдата съдържа три от осемте необходими на организма аминокиселини (треонин, лизин, триптофан), заради което се явява незаменим продукт за тези, които по някаква причина не употребяват месо или го употребяват в минимални количества.

Покрай аминокиселините гречката съдържа и разнообразни витамини от групата РР, витамин Р (рутин),  оксалова, ябълчна, малеинова и лимонена киселина. Витамините укрепват кръвоносните съдове, съхраняват и подобряват тяхната еластичност, намаляват пропускливостта.

Специално внимание заслужават и съдържащите се в елдата липотропни вещества. Тяхната функция е да защитават черния дроб от проблеми (в частност, възникване на цироза), подобряват сърдечно-съдовата система и работата на задстомашната жлеза.

Употребата на елда оказва благопирятно въздействие върху нивото на захарта в кръвта. Нивото се повишава плавно, без опасни за здравето скокове.

Елдата разкарва от организма вредния холестерол, което е особено важно за възрастните хора. Именно с възрастта в съдовете се увеличава количеството холестеролните плаки, което води до намаляване на пропускливостта, намаляване на притока на кръв в мозъка и до по-сериозни последствия.

Заедно с холестерола елдата изчиства и токсините.

Наличието на желязо в зърната елда помага на хората, страдащи от анемия.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account