facebook

Емоционалната зрялост по Фройд

Зигмунд фройд

Какво значи да си зряла личност? Психолозите са съставили списък от черти, които са присъщи на емоционално стабилния и разумен човек. “Единственият човек, с когото трябва да се сравнявате, сте вие самият в миналото. И единственият човек, от когото трябва да се стремите да бъдете по-добър сте вие самият сега, в този момент” – Зигмунд Фройд.

През целия си живот ние ставаме по-зрели емоционално, развиваме увереност в себе си, стремим се към сериозно отношения, подобряваме собствения си живот. По-надолу е представен, съставен от последователи на Зигмунд Фройд, списък с черти по които може да съдите за зрелостта на човек.

1. Способността да се възприема градивната критика

Това е много важно качество за справедлива оценка на собствените предимствата и недостатъци. Трябва да бъдете готови да чуете истината, а не да я отричате. Бягайки от проблема правейки се, че не съществува, ние не се отърваваме от съществуващите трудности.

Когато хората сложно възприемат реалността, те търсят убежище в илюзиите, които в крайна сметка водят само до разочарования.

2. Умението да се приспособяваме към промените

Невинаги е лесно да се направят промените. Те са способни да обърнат света с краката нагоре и да станат причина за възникване на стрес. Могат да се променят какво плановете ви за деня, така и работата, социалният стасус, местожителството и много други. Трябва да умеете да се приспособявате към измененията, а не да им се дразните, излизайки от коловоза.

3. Невъзприемчивост към стреса

Страховете, вътрешните чувства, стресът могат да доведат до редица физически неразположения. От това, доколко сте невъзприемчиви към стреса, зависи вашето духовно и физическо здраве.

4. Способността не само да взимаме, но и да даваме

Хората, които отделят за другите от своето време, внимание, оказват помощ и финансова подкрепа, са много по-щастливи от останалите. Тези, които са по-склонни да получават, по-често се явяват егоисти и завистници.

5. Умението да се отнасяме към хората с разбиране

Животът е процес на взаимодействие с хората, затова е много важно как изграждате своите отношения. Любовта и уважението са двата ключови фактора, водещи към хармоничен живот.

6. Способността да пренасочваш негативната енергия в нещо конструктивно

Важно е да умеете да пренасочвате своите негативни емоции, да не ги държите в себе си, а напротив, да се стараете да ги използвате за своето благо.

7. Умението да обичате

Любовта е велика сила. Хората се раждат способни да обичат и е много важно да показват това свое чувство през целия си живот.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account