facebook

Естонска “Банка на щастието” не работи с пари, а с добри дела

банка на щастието

В Естония съществува социален проект, наречен “Банка на щастието”, участниците в който не работят с пари, а с добри дела. По инициатива на естонския предприемач и обществен деятел Райнер Нилвак услугата се разпространява в социалните мрежи, където всеки човек може да очаква помощ от другите членове.

За да станете клиент на “Банката” е необходимо да попълните анкета, където да напишете с какво сте готови да помогнете безвъзмездно на всеки: примерно дали ще разходите домашния му любимец, ще ремонтирате колата му, или пък ще му подарите ненужните си вещи. След това трябва да уточните какъв вид помощ е нужна на вас. Нямате право да заплащате за извършването на даден вид услуга – за да получите помощ, трябва да помогнете на някой от другите “инвеститори”.

За оказана помощ клиентът получава “звезда на благодарност”, която позволява да прецените колко добра е репутацията на всеки ползвател. Във виртуалното “хранилище за добри дела” няма възрастови ограничения, образователен ценз или изискване за социален статус. Може да участва всеки, който има желание да помага.

Един от авторите на проекта Тийна Урм споделя: “Хората са свикнали да измерват всичко с пари, но това спира развитието на обществото. В “Банка на щастието” всички ние работим като един екип”.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account