facebook

Ефективните преговори на Рузвелт

Теодор Рузвелт

Снимка: en.wikipedia.org

По време на предизборната си кампания през 1912 година Теодор Рузвелт решил да напечата и разпространи 3 милиона брошури със речта си “Изповед” и своя снимка на корицата. Тиражът бил готов и тук ръководителят на предизборния щаб забелязал надписа върху снимката: «copyright 1910 by moffett studio chicago». Бързо се изяснило, че нямали никакво разрешение от носителя на правата.

Ръководител на предизборния щаб на Рузвелт бил Джордж Перкинс – човек с опит в разрешаването на различни сложни задачи.

Ситуацията била патова. Според действащото законодателство фотографът можел да иска по 1 долар за всеки екземпляр, а щабът не разполагал с такива пари. Вариант за унищожаване на тиража и производството на нови брошури също бил лош, тъй като това значело допълнителни разходи и значителна загуба на време.

След щателен анализ на ситуацията Перкинс решил да влезе в преговори с Мофет и му отправил телеграма с примерно следното съдържание: “Ще разпространим три милиона брошури със снимката на Рузвелт на обложката. Това е отлична възможност за фотографа. Колко сте готови да платите, за да използваме Вашата работа? Отговорът ни е нужен незабавно”.

Мофет отговорил бързо: “Благодаря за предоставената възможност, готов съм да заплатя 250 долара”.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account