facebook

Заболявания от приказките, които съществуват и в реалността

Приказните истории за магьосници, чудовища, омайни принцове и нещастни девойки вълнуват умовете на всички деца по света. В скучния свят на възрастните тези истории изглеждат твърде нереални, в тях няма дори зрънце истина. Но ако погледнем на приказките от гледна точка на науката, някои от тях не изглеждат чак толкова пресилено. Ето четири примера:

Червената шапчица и синдромът на върколаците

хора върколаци

“Червената шапчица” – приказка за малко момиченце с червена шапчица и голям лош вълк. По принцип, има много приказки, в които герои са вълкоподобни същества като например Звяра от “Красавицата и звяра”. Но и в реалния свят има страховити на вид хора, които приличат на върколаци и са станали жертва на ужасно заболяване.

Хиперхитрозата, известна още като “синдром на върколака” е рядка генетична мутация, която се характеризира с обилно окосмение по цялото тяло или по отделни части от него. При върколашкия синдром косми могат да се появят на места, където по принцип няма дори едно косъмче – например клепачите. Хиперхитрозата може да се появи и в по-късен етап от живота като страничен ефект от някои лекарства и химикали, и дори от някои видове рак.

 

Пинокио

човек дърво

Пинокио е човече, изваяно от дърво, но после по магически начин се превърналo в истинско момче. Възможно ли е обаче нормален човек в свят без магии да започне постепенно да се превръща в дърво? Възможно е, ако е болен от Епидермодисплазия Веруциформис – уникално генетично заболяване на кожата, за което е характерно по-висок риск от поява на рак на кожата. При него кожата на болния се покрива с безброй безформени люспести брадавици и така върху тялото се образува необяснима кора, подобна на тази при дърветата.

През 2008 г. индонезиецът Деде Косвара придобива световна слава заради това, че страда от посоченото заболяване – по ръцете и краката му има толкова огромни брадавици, че крайниците му буквално приличат на клонове на дърво. Според лекарите, болестта му е била причинена от комбинация между епидермодисплазия Веруциформис и вирус HPV-2.

рядко заболяване

 

Снежанка и отхапаната ябълка

снежанка и седемте джуджета

листерияВ приказката “Снежанка и седемте джуджета” принцесата отхапва парче ябълка и изпада в дълбок сън от който може да я събуди единствено целувката на принца. Има просто обяснения за съня на Снежанка – бактерията листерия. Листерия е пръчковидна бактерия, срещаща се в различни хранителни продукти, включително и в ябълките.

Според доцента по медицина в Университета на Калифорния Джордж Томпсън , бактериите могат да причинят менингит, а в някои случаи дори и вцепенение, граничещо с кома.

Все пак, за да излезе пациентът от състоянието на кома, ще е нужно повече от една целувка, била тя от красив принц. Освен ако, разбира се, целувката не е съпроводена с голяма доза антибиотици. Но понякога и един човек е достатъчен да се случи чудо – през 2009 г. жена от Англия получава сърдечен удар и изпада в кома. Събужда се 2 седмици по-късно, когато нейният съпруг я целува – очевидно чудото е настъпило заради положителната промяна в главата й.

 

Магьосникът от Оз

магьосникът от Оз

В “Магьосникът от Оз” злата вещица е много могъща, като има един малък недостатък – водата може да я разтопи. Трудно може да си представим, че водата може да има толкова негативно влияние върху човек от плът и кръв, но това не значи, че H2O-то е винаги полезно. Защото за хората, страдащи от алергична уртикария, това изобщо не е така.

Алергичната уртикария е заболяване при което болният, няколко минути след пряк контакт с вода, започва да получава сърбежи по кожата и да му излизат червени и бели петънца.  В някои случаи, алергичната реакция се задейства дори от собствената пот и сълзи на човек. Според проучване,в научната литература от 1964 г. са описани по-малко от 100 случая на хора алергични към вода.

алергична уртикария

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account