facebook

Загадките на Ван Гог

 

Животът на Ван Гог е бил доста сложен, трагичен и обвит в мистерии и легенди. Страдал ли е той от разстройство на личността? Променяли ли са се неговите картини с времето? И отрязал ли си е ухото? Ще разгледаме някои теории и открития, благодарение на които Ван Гог остава един от най-талантливите и енигматични художници на света.

“Нощна кафе тераса” и “Тайната вечеря”

Ван Гог Нощна кафе тераса

На известното платно на Ван Гог “Нощна кафе тераса” е зашифрована препратка към “Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи, предполага изследователят Вжаред Бакстър. При изучаване на работата на Ван Гог изследователят първоначално видял странното разположение на фигурите на постителите на кафенето.

В центъра стои сервитьор с дълга коса и бяла туника, напомнящ за дрехите на Христос, заобиколен точно от дванайсет посетители, които навеждат на мисълта за дванайсетте апостоли. Един от гостите на кафенето стои на вратата, като според Бакстър това е Юда. Също така изследователят открил върху картината няколко линии, образуващи кръст. Той искал да се обърне и специално внимание на кръста, изграден от напречните греди върху прозореца, който е точно зад сервитьора в бяло.

Ван Гог нарисувал слънчогледи-мутанти

Ван Гог Слънчогледи

Забелязали ли сте, че “Слънчогледи”-те на Ван Гог изглеждат необичайно? Учени от университета в Джорджия разкрили, че това не е абстрактна представа на художника, а мутирал вид на растението – необичайната форма на слънчогледите на Ван Гог е причинена от мутацията на гена HaCYC2!

Ван Гог страдал от частична цветна слепота (далтонизъм)?

Ван Гог

Японският учен Казунори Асада изкарал хипотеза, обясняваща удивителната цветова палитра на платната на холандския творец. Изледователят предполага че художникът страдал от нарушение на цветовъзприятията. Ако картините на Ван Гог минат през през програмата Chromatic Vision Simulator, създадена от Казунори, се забелязва цветово несъответствие.

Ван Гог не си е отрязал сам ухото

Ван гог

Изследователите от Хамбургския университе Ханс Кауфман и Рита Вилгеданс стигнали до извода, че Винсент Ван Гог не си е отрязал сам ухото в пристъп на безумие – отрязал го е по време на спор По Гоген. Главното доказтелство е писмо на Ван Гог до Гоген, в което пострадалият пише, че ще мълчи за случилото се и иска същото и от другата страна.

Психическите разстройства на Ван Гог може да са измислица

Спалня в Арл

Въпреки реномето си на импулсивен и дори неуравновесен човек, много историци смятат, че Ван Гог е има аналитичен ум. Например, неговата работа “Спалня в Арл” първоначално се отличавала с резкия цветови контраст между стените и пода, но с течение на времето цветовете станали по-меки. Възможно е такива метаморфози да е претърпявал и художникът.

Аксел Рюгер, директор на Музея на Ван Гог споделя: “Днес ние знаем, че Ван Гог е бил много методичен художник и това разбиране е в противоречие с мита, че той е имал маниакална психика, че често е бил невменяем и просто е хвърлял боя върху платно”. Рюгер също така казва: “Той е бил човек, който всъщност много добре знаел качествата на материалите, които използвал в работата си, знаел как да ги използа и преднамерено изграждал композициите на своите платна. Тези изводи се явяват основни в разбирането за Ван Гог като художник. Той е бил много целеустремен”.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account