facebook

Загадките около битката при Сталинград

статуя Сталинград деца

Източник: en.wikipedia.org

Записки от “сталинградския” дневник на немски офицер: “Никой от нас няма да се върне в Германия, ако не стане чудо. Времето премина на страната на руснаците”. Чудо не станало. Но на страната на руснаците преминало не само времето…

Армагедон

В Сталинград и Червената армия, и Вермахта по неизвестна причина променили методите си на водене на бойните действия. Червената армия от самото начало на войната използвала тактиката на гъвкава отбрана с изходи в критически ситуации.

Да се добереш до ада

Вермахта, на свой ред, избягвал големи, кръвопролитни сражения, предпочитайки да обхожда големи укреплени райони. В Сталинградската битка и двете страни забравят за принципите си и се впускат в кървава авантюра. Началото било поставено на 23 август 1942 година, когато немската авиация произвела масирана бомбардировка над града.

Под самия град се намира най-голямата система от подземни комуникации. По време на бойните действия подземните галерии се използвали активно както от съветската войска, така и от немската. Интересното е, че немците от началото на проникването си в града започнали да строят система от собствени подземни съоръжения.

Работата практически продължила до края на битката при Сталинград и чак в края на януари 1943 г. когато немското командване разбрало, че сражението е загубено, подземните галерии били взривени. За нас така и останало загадка какво са строили германците. Немски войник с ирония запосал в дневника си, че е останал с впечатление, че командването искало да се добере до ада и да извика на помощ дяволи.

Сталинград

Източник: en.wikipedia.org

Александър Невски срещу Бисмарк

Военните действия били съпроводени с голям брой знаци и знамения. Така например, в 51-а армия воювал картечен отряд под командването на старши лейтенант Александър Невски. Тогавашните пропагандатори на Сталинградския фронт пуснали слух, че съветският офицер е пряк потомък на княза, разбил немците край Чудското езеро.

Александър Невски дори бил представен към ордена на Червеното знаме. На немска страна в сражението участвал пък правнукът на Бисмарк, който, както е известно, предупреждавал “никога да не се воюва с Русия”. Потомъкът на немския канцлер, между другото, попаднал в плен.

Таймер и танго

По време на битката съветската страна приела революционни нововъведения върху оказване на психологически натиск върху противника. От високоговорители се носели любими немски шлагери, които били прекъсвани от съобщения за победите на Червената армия край Сталинград.

Но най-ефективно средство станало монотонният ритъм на мретоном, който на всеки 7 удара бил прекъсван от коментар на немски език: “На всеки 7 секунди на фронта загива един немски войник”. При завършването на серии от 10-20 “отчета на таймера” от високоговорителите зазвучавало танго.

Възстановяването на Сталинград

В началото на февруари, след края на битката, в съветското правителство бил повдигнат въпроса за нецелесъобразността на възстановяването на града, което щяло да излезе по-скъпо от построяването на нов град. Въпреки това, Сталин настоял за възстановяването на Сталинград буквално от пепелта. Така на Мамаева могила били изчистени толкова снаряди, че цели 2 години след освобождението на града там не растяла трева.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account