facebook

Заразителните човешки състояния

щастие

Оказва се, че не само смехът и прозяването са заразителни. Има и други действия и състояние, разпространяващи се между хората със скоростта на горски пожар:

Рискът

Когато виждат как другите рискуват, хората са по-склонни също да се подложат на риск. Един от авторите, работил върху този материал, разказва: “Наблюдавайки как другите действат по рискован начин или обратно, избягвайки риск, ние, на свой ред, сме склонни към по-рисковано или по-безопасно поведение. Ярък пример може да видите на пазара на акции, когато някои участници започват да рискуват след другите”.

Прозяването

Добре известно е, че прозяването е заразително. Четейки това сега, навярно ще поискате да се прозинете. Прозяването по-лесно се предава между членове на семейството, приятели, познати и едва след това между непознати. Любопитно е, че по-емоционално отзивчивите хра са по-чувствителни ъм чуждото прозяване. Можете да проверите способността на приятелите си към съчувствие, прозявайки се в тяхно присъствие и гледайки ще си повследват ли.

Усмихни се и половината свят ще ти се усмихне в отговор

В живота ни има един мъничък приятен момент, който често не забелязваме, тъй като се извършва “автоматично” – усмихвате се на някого и в отговор получавате усмивка. Макар че може би сте забелязали, не се усмихват всички. Учените от Южна Дакота са провели експеримент, за да изяснят какъв процент хора се усмихват в знак на отговор. Оказало се, че са около 50% от хората. За сравнение, почти никой не се намусва в отговор на намусен човек.

Треперенето

Дори видът на треперещ човек може да предизвика у нас чувство за студ. Занимаващият се с този въпрос доктор Нейл Харисън казва: “Хората са дълбоко емоционални създания и много от човешките успехи се явяват резултат от нашите способности да работим заедно в сложни групи – това би било тежко за правене, ако сме неспособни бързо да си взаимодействаме емоционално и да предвиждаме мислите, чувствата и мотивацията един на друг.  Някои резултати също говорят за това, че хората са по-възприемчиви към демонстрации на студ, отколкото на жега”.

Щастието

Емоциите, изразни в интернет, се предават и на другите хора. В мрежата Фейсбук се провело голямо изследване, в рамките на което софтуер анализирал емоционалния компонент на всеки пост. Изяснило се, че положителните емоции са по-заразителни от негативните. Всеки позитивен пост водел средно до още 1,75 позитивни поста.

Тревожността

Тревожното поведение на родителите може да се предава върху децата и обратно. Авторката на изследване на тази тема смята, че родителите трябва да избягват нервното поведение, за да не се прехвърля то върху децата. Тя допълва: “Има много начини да се намали прехвърлянето на тревожността от родителите към децата. В същото време, тъй като нашият естествен порив е да се опитаме да защитим детето, е по-полезно да му дадем възможност да почувства малък риск, съответстващ на възрастта му”.

Смехът

В резултат на изследване, проведено от професор Софи Скот, се изяснило, че дори само дочут звук на смях подготвя мускулите на лицето към това да се засмеят. Тя казва: “Прилича на пословицата “Смей се и целият свят ще се се смея заедно с теб” – това е абсолютната истина. Отдавна е известно, че в разговор често копираме думите и жестовете на събеседника. Сега доказахме, че същото се отнася и за смеха”.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account