facebook

Защо балалайката е забранена в САЩ?

балалайка(1)

Знаете, че балалайката е руски национален инструмент. Невероятно, но от близо 70 години в САЩ действа забрана за продажба на балалайки. Обама удължи забраната до 2020 година.

Историята датира още от предвоенните времена, когато тогавашният глава на вашингтонската администрация Франклин Рузвелт подписал секретен указ за забраната на балалайките на територията на стратата за срок от 10 години.

Това се случило през 1940 година и до сега декретът регулярно се удължава.

През 2000 одина с указ на Клинтън забраната се разпростира и върху Аляска, която се явявала единственото място където продажбата била разрешена, защото балалайката с счива за народен музикален инструмент на Аляска.

Във времето на Рузвелт тези земи все още не са имали статут на щат, затова забраната за тях не важала, заради пропуски в законодателството.

Причината за формалната забрана станал факта, че балалайаката била забранена в царска Русия от православната църква и защото си “позволява да се надсмива над властта”. Разбира се, в СССР запорът бил премахнат, но в САЩ екстремисткият инструмент останал забранен.

В наши дни запрещението е запазено в непълна форма. Свиренето на балалайка не е забаранено, стига да имате специален лиценз. Не се допуска масовата продажба на този инструмент и промишленото производство.

Единични частни продажби са разрешени. Ето защо кн игата на Джон Флин “Как да си направим балалайка”, издадена през 1984 г., се радва на голяма популярност и има цели 9 издания.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account