facebook

Защо западните групи са били забранени в Съветския съюз

Това е списък с популярни групи и изпълнители, които са били забранени за слушане в социалистическите страни, защото били определяни като идеологически и морално вреден продукт. А ето и каква е била по-конкретно обосновката на моралните стожери на изток от “Желязната завеса”. 

“Iron Maiden”

айрън мейдън

В творчеството на групата присъстват задгробни, библейски асоциации. Това особено си личи в песните “Living After Death” и “Тhe Number of the Beast”.

Judas Priest

Джудас Прийст

В стремежа си да бъде популярна на всяка цена групата си е изградила “черен” сценичен образ и започва усилено да експлоатира култа към грубата сила. Критиката характеризира сценичното поведение на “Джудас Прийст” като “емоционален фашизъм”.

“AC / DC”

ейси диси

Доста хора са на мнение, че името на бандата идва от “Антихрист” (“Дете на дявола”). В ранните си години братята Йънг са били училищни хулигани и по-късно са пренесли нравите си на сцената. Текстовете им са груби и неясни. Групата се характеризира със склонност към пиянски свади. През февруари 1980 г. песента им “Back in Black” е избрана за химн на нацистката партия в САЩ.

“Metallica”

металика

В изказване пред журналисти фронтменът на групата изразил своето “верую” за живота: “… пиене и момичета, наркотици и пари, най-важното: пари! Това е, което ни интересува!”

Manowar

меноар

Творчеството им е откровено анти съветско. В песента “Кръвта на моите врагове” призовават феновете си да “убиват руснаци десетки, стотици, хиляди.” Имат и песен “Hail to England”, което е препратка към нацисткото “Хайл”.  Ансамбълът е активен популяризатор на фашистките организации в Англия.

Ozzy Osbourne

Ози Озбърн

Класически пример за нарушение на психическото здраве и разпад на личността на човек, дълго време въртящ се в сферата на шоубизнеса. В началото на 80-те Ози си избира сценичния образ на луд вампир-алкохолик и дотолкова се вживява в него, че престава да прави разлика между измисления и реалния живот. Сред най-странните му прояви са да погълне мъртъв прилеп по време на концерт, да закусва с глави на живи пилета и изказвания от рода на: “Обичам да пия и съм постоянно пиян. Пия буквално всичко. Аз не съм толкова луд, колкото ме мислят всички, аз съм много по-зле”.

Prince

Принс

Творчеството му е смес от порнография, аполитичност и дори пропаганда за ядрена война.

U2

ю ту

Групата е кръстена на американски военни самолети. Пропагандира милитаризъм, антисъветизъм. За съдържанието на песните говорят самите заглавия на албумите им: “Под кървавочервеното небе” (1983) и “Война” (1983). На обложките неизменно присъстват американски военни самолети.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account