facebook

Защо котките толкова обичат да “месят тесто”?

сладко коте

Снимка: pixabay.com/clipam0

Котките са интересни същества, а някои черти от поведението им са присъщи само за тях: например да се сгушат на кълбо за сладка дрямка или да се отдадат на грижи за себе си, след като са се насладили на храната.

Друга разпространена котешка привичка се явява последователното мачкане с лява и дясна предна лапичка, сякаш “месят тесто”. При този свещен ритуал някои котки напълно си махат ноктите, а други точно обратното – пускат ги, сякаш за сражение.

Движението, наподобяващо месенето на тесто от пекар, почти винаги се прави на мека, еластична повърхност като възглавници, одеяла, друга котка или коте, или пък… вашите колене. Придружено е с доволно мъркане, а понякога и с облизване. Както се казва, голям кеф им е да го правят.

Без съмнение, това е инстинктивна черта. Новородените котенца “месят” (натискат) корема на майка си, за да стимулират потока на мляко през зърната. Много стара теория гласи, че котките, които месят са отбити и отделени от майката твърде рано и затова продължават с игривото си поведение и в живота си като възрастни. Но е факт, че всички големи котки месят, независимо кога и по какъв начин са отбити от гърдите.

Вероятно, инстинктивното поведение е просто приятно за котките (а някои котки обичат и да “смучат” крайчеца на възглавницата или одеялото).

Друга теория гласи, че в далечни времена, когато котките трябвало да си направят меко, пухкаво легло за спане или раждане, просто си “месили” възглавници от висока трева или смачкани листа. В продължение на векове нищо не се е променило, котешкият инстинкт да “месят” преди комфортен сън продължава да работи.

Има и друга подробност около това “месене”. Потните жлези при котките са разположени в меката част на основата на лапите. Когато те месят, тяхната уникална миризма излиза на повърхността и така един вид мяукащите маркират територията си. Така че когато котката меси върху краката ви, тя не само се чувства комфортно и безопасно, но и ви възприема като нейна собственост…

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account