facebook

Защо лекарствата са с толкова трудни имена?

лекарства

Често може да се досетим за предназначението на някое лекарство по неговото име. Имената на медицинските препарати са се образували от корените и частиците на древногръцките и латинските думи, ето защо те имат толкова сложни названия.

Например от древногръцката дума «алгос» (болка) и представката «ан» (отрицание) се е образувало “аналгин”, тоест липса на болка. Много обезболяващи са образувани от думата “алгос” – седалгин, баралгин, пенталгин и.т.н.

От гръцкото «естедис» (чувство) и представката «ан» се е образувало названието анестезин, което значи “не чувства усещания”. Имената на обезболяващи като новокаин или дикаин произлизат от испанската дума “кокаин”, означаваща вещество, съдържащо се в листата на растението кока, които имат обезболяващо и наркотично действие.

Дерматол, дермазол, дермазолин са лекарства за лечение на кожни заболявания и идват от гръцкия корен «дерма» (кожа). От гръцкото «гастер» (стомах) са образувани много лекарства за лечение на стомаха: гастал, гастроцептин, гастрофарм.

Медикаментите за понижаване на кръвното налягане като рауседил, раунатин, раувазан са кръстени така, защото са получени от корените на растението рауволфия, растящо в тропиците.

Много препарати за лечение на диабет са образувани от гръцката дума: «гликис» (сладко). Също така в техните имена може да се срещнат елементи на думата “диабет”: диабетон, минидиаб, диабинес. Названията на захаропонижаващите препарати феноформин, диоформин и др. съдържат словообразувателният елемент “формин”.

Гръцката дума “пир” (жар, огън) често се среща в имената на антипиретичните (против висока температура) и противовъзпалителни медикаменти: антипирин, реопирин, пирантел.

Названията на лекарствата за лечение на сърдечно-съдови заболявание като валокордин, коринфар, корвалол, коргликон и др. са се образували от латинското “кор” (сърце).

Словообразувателният елемент “цилин” се съдържа в имената на антибиотиците от групите на пеницилина, а елементът “циклин” присъства в названията на антибиотиците от групите на тетрациклина.

Освен официалните си имена много препарати имат и фирмени такива. Например, “ацетилсалициловата киселина” ни е известна под фирменото име “аспирин”.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account