facebook

Защо лондонската полиция се нарича “Скотланд Ярд”?

Скотланд Ярд

Името “Скотланд Ярд” (в превод: “шотландски двор”) има своите корени още от ранното Средновековие. През X век английският крал Едгар I Миролюбивия (943-975) подарил на краля на Шотландия Кенет II (954-995) парцел земя в непосредствена близост до Уестминстърския дворец в Лондон.

Условието било той да изгради резиденция тук, която ще се счита за шотландска територия и ще бъде посещавана ежегодно в знак на уважение към английската корона. Това се превърнало в традиция за всички шотландски крале, ако, разбира се, те не се намирали в състояние на война с Англия.

Но през 1603 г. английската корона преминала в ръцете на шотландската династия на Стюартите и “Скотланд Ярд” загубил своето политическо значение.

Тогава било решено дворецът да бъде разделен на две части. Първата нарекли «Големият Скотланд Ярд», а втората – «Средния Скотланд Ярд» и започнали да ги използват като правителствени сгради. През 1829 г. в Лондон се появила първата полицейска служба, създадена от министъра на вътрешните работи Робърт Пил (1788—1850).

Резиденция на лондонската полиция станал същият този комплекс от сгради, които няколко столетия по-рано принадлежали на шотландското кралско семейство. От този момент лондонската полиция се утвърдила с името «Скотланд Ярд».

През първите години работата на новата служба била особено тежка, тъй като до 1829 година в Лондон не съществувала единна полицейска служба и с разследването на престъпления се занимавали хора, които по правило нямали и най-малка представа за тънкостите на следствената работа.

Всеки желаещ е можел да стане «ловец на крадци » и да получи определен хонорар за залавянето на престъпник, ако вината му бъде доказана.

Както не е трудно да се досети човек, мнозина се захванали с тази работа най-вече заради печалбата, за лична мъст или просто от жажда за приключения. Не е учудващо, че нивото на престъпността в английската столица било необичайно високо.

Един от първите професионалисти в Скотланд Ярд бил инспектор Чарлз Фредерик Филд (1805—1874), голям приятел на Чарлз Дикенс (1812—1870). Именно Филд станал прототип на образа на детектив Бакет от романа на Дикенс «Студен дом».

А самата дума «детектив» скоро станала международен термин, обозначаващ професионалния криминалист. Днес Скотланд Ярд е най-голямото полицейско учреждение в Англия. Там работят почти 30 000 души, отговарящи за безопасността на територията на Лондон и околностите му.

В момента единственият запазен елемент от първоначалния Скотланд Ярд е конюшнята на полицията в сградата на адрес „Голям Скотланд Ярд „№7.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account