facebook

Защо на сватбите се вика “Горчиво”?

младоженци

Как смятате, защо на сватбите е прието да се скандира “Горчиво, горчиво”, което служи като подкана за целувка между младоженците? Хайде да го изясним:

Трябва да отбележим, че някои родители, както от страната на жениха, така и от страната на булката, са леко тъжни, защото им е трудно да осъзнаят, че детето им се жени. Но пък и на младите не им е до смях – пияните гости постоянно крещят тази дума, заставяйки ги без край да се целуват един друг.

Но да се върнем към темата. Съществуват няколко версии за произхода на тази традиция. Според най-известната от тях навремето булката обикаляла сред гостите с поднос в ръка. Гостът слагал пари в подноса, взимал чаша вино от там, отпивал и извиквал: “Горчиво!” Един вид така потвърждавал, че в чашата му има вино. А тези, които оставяли и златни монети в подноса, имали право да целунат невестата.

Според друга теория традицията идва от древна Русия. В далечни времена била измислена игра, наречена “Горка” (хълм). Правилата били следните: в дома на родителите на булката изграждали средно висок снежен хълм, който заливали с вода.

На неговия връх качвали невестата, а до нея се намирали всичките ѝ приятелки. Младоженецът трябвало да се добере до бъдещата си жена, минавайки през нейните приятелки с викове “Горка!”, с цел да я целуне. Приятелите на младоженеца и девойките също се целували.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account