facebook

Защо някои хора се сърдят, когато са гладни?

не си ти когато си гладен

Случвало ли ви се е да се дразните, когато искате да ядете? Или може би дори да влезете в конфликт? Ако да, в този момент сте изпитвали притъп на “гладост” – смес от глад и злост. Това е  феномен, при който хората стават сприхави и раздразнителни във времето, когато са гладни.

Но от какво произлиза той и защо някои хора изпадат в такива пристъпи?

Физиологията на гладния гняв

Всичко идва от процесите в нашето тяло. Белтъчините, мазнините и въглехидратите се разпадат на прости захариди (като глюкоза), аминокиселини и свободни мастни киселини, които постъпват в кръвта, откъдето се разпределят по органите и тъканите и ни снабдяват с енергия.

Колкото повече време минава от последния прием на храна, толкова по-малко хранителни вещества циркулират в кръвта. Ако нивото на глюкоза в кръвта падне достатъчно много, то нашият мозък приема това като животозастрашаващ сигнал. Както виждате, човешкият мозък критично зависи от нивото на глюкоза за съхраняване на работоспособността.

Навярно вее сте забелязали следната закономерност: когато сте гладни, лесните неща стават сложни, по-трудно ви е да се съсредоточите и правите глупави грешки.

И се дразните и карате с околните, нали? Но защо става така..

Отговорът е прост.

Когато нивото на глюкоза в кръвта пада, мозъкът ви изпраща сигнали към някои органи за освобождаване на хормони-регулатори. Един от тези хормони е адреналинът, известен като хормон на стреса. Той се отделя в момента, когато сте изплашени или си мислите, че вашата безопасност е застрашена. Заедно с увеличаването на адреналина също така лесно може да изпаднете в пристъп на гняв или агресия.

Гладът и гневът ни въздействат на рецепторите на мозъка и ни правят по-импулсивни. Тук роля играе и възпитанието и нивото на култура на човек. Всички сме различни и не е учудващо, че някои съвсем не могат да сдържат емоциите си (0собено когато са гладни).

Най-лесният начин да се справите с гладния гняв е да ядете по-често, преди да сте станали твърде гладни (и твърде зли). Но помнете, че шоколадът и чипсът предизвикват твърде високо ниво на глюкоза в кръвта, но и твърде бързо падане.

Ще огладнеете още по-силно, така че се постарайте да си изберете нещо по-натурално и питателно, за да може не само да утолите глада, но и да не си навредите на здравето.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account