facebook

Защо от бирата ни се ходи до тоалетна?

 

октопод бири

Изображение: Free Digital Photos/vectorolie

Ако обичате бира, сценарият ви е добре познат: влизате в бара, поръчвате си бира и я консумирате с приятели. След това си поръчвате още и още… И настъпва моментът, когато трябва да напуснете компанията и да отидете до тоалетната.

И тогава започва истинският спринт: сега ще тичате до “едното място” на всеки 15-20 минути, въпреки че от първото ви посещение е минал едва половин час. Защо се случва така?

Оказва се, че алкохолът задържа производството на хормон аргинин вазопресин, известен също като антидиуретичен хормон, или АДХ. АДХ се произвежда от хипоталамуса и неговата задача е да се запази водата в организма.

Той се свързва с бъбреците и помага за това урината да е по-концентрирана, при това обемът ú да намалява. Всяка халба бира не само добавя в организма ви половин литър течност, но и блокира нервните канали, помагащи на АДХ да установи контакт с бъбреците.

И бъбреците започват да работят на пълни обороти, произвеждайки по-малко концентрирана урина и изкарвайи излишната течност от организма. Това ни принуждава постоянно да бягаме по маршрута “маса-тоалетна”.

Особено в компанията на приятели пиете няколко литра бира – нещо, което никога не се случва с пиенето на вода примерно. И всяка нова течност трябва да се излее навън, за да освободи място за още една… бира.

Освен това, газираните алкохолни напитки като бирата и шампанското раздразват вашия пикочен мехур и в резултат изглежда по-пълен.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account