facebook

Защо патетата ходят зад мама гъска, а пилетата както си поискат?

пилета и патета

Кокошката и патицата са птици, чиито пиленца от самото си излюпване са готови да следват своята майка. Но каква е разликата между тях?

Независимо от това, че патиците са водоплаващи птици, те често гнездят далеч от водоемите – например в изоставени пачи яйца в короните на дърветата. Основната задача на мама-патица е да заведе своите патета на безопасно място, където те ще имат много храна и ще могат да се скрият при нападения на хищник.

Такова място се явяват водоемите.

След излюпването си патенцата трябва да се доберат до вода, която може да се намира на няколко километра от тях. Често трябва да се преминава през гъсталаци от високи треви. Патетата, които се изгубят, са обречени на гибел.

Само като се следват едно след друго, глава до опашка, малките са способни да не се изгубят едно от друго.

Точно по този начин патетата пресичат заедно с майка си площта до откритата вода и се разделят едва при достигането на края на тръстиката.

За разлика от патицата, кокошката не превежда своите пиленца на големи разстояния. Нейната задача като майка е да научи потомството си грамотно да намира храна. Групата пиленца стои около кокошката и по този начин изучават околния свят и търсят храна за себе си.

При това те пиукат, давайки сигнал за своето местонахождение. Ако пилетата се наредят зад гърба на своите събратя, те могат да останат гладни.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account