facebook

Защо пиратите пият ром?

пирати ром

Стане ли дума за пирати, едно от нещата за които се сещаме е добрият, стар ром. Защо обаче точно този алкохол е бил толкова любим на моряците? Най-вече заради своите свойства. Ромът се прави от захарна меласа и по този начин не се разваля в жегата, за разлика от прясната вода, която след няколко дни започва да мирише на блато. Малко количество ром пък връщало нормалния вкус на застоялата вода.

Именно комбинацията на ром и вода пък родила популярната напитка “грог”. Искайки да намали пиянството сред екипажа си, адмирал Едуард Върнън по прякор “Старият грог” наредил на моряците, вместо чист алкохол, да се дава ром, разреден в съотношение 4 части вода или чай към 1 част алкохол. Като превантивна мярка срещу скорбут, адмиралът наредил да се добавя и лимон и така създал прословутата напитка “грог”, която недоволните моряци кръстили на самия него.

В интерес на истината пиратите много обичали и бира, но тя се разваляла по време на дългите им пътувания. За виното също имало място на пиратските кораби, но в далеч по-малко количество в сравнение с другите видове алкохол. Виното било по-скоро офицерска привилегия и обикновените моряци не го пиели толкова често.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account