facebook

Защо по време на траур се спуска флагът?

българският флаг

Снимка: bg.wikipedia.org

Всички знаем, че един от символите на национален траур се явява спуснатият наполовина флаг на страната. А как мислите, защо се прави това и за какво всъщност освобождават място? Сега ще научите!

Съгласно книгата на Джулиан Франклин: “Щит и шлем: описание на хералдиката като наука и изкуство”, традицията на спускане на флага започнала през 17 век сред британските военни моряци, за да почетат своите загинали другари.

Първоначално флагът се спускал на разстояние, равно на своята собствена височина, за да освободи място за един друг специален флаг – невидимия флаг на смъртта.

Според съвременния си протокол, малко страни се замислят за корените на традицията и допускат спускането на флага на различна височина – до половината от височината на пилона. Но в някои европейски страни, например Великобритания, се следват старите завети и все още продължават в ден на траур да спускат флага на разстояние, равно на неговата собствена височина, освобождавайки място за невидимия флаг на смъртта.

Интересното е, че съгласно правилата, за да се постави флагът в траурна позиция, първо го качват до връхата точка, а след това плавно го спускат.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account