facebook

Защо птиците гълтат камъчета?

птици

Навярно много хора, особено тези, които живеят на село, са забелязали, че на практика всички представители от семейство пернати гълтат малки камъчета. Защо правят това?

Специалисти по селско стопанство са провели редица експерименти с обикновени домашни кокошки, от които станало ясно, че на кокошка, която гълта камъчета, й е необходимо около 60 грама зърно на ден, а на кокошка, която не употребява каменни добавки, са необходими цели 80 грама. Всъщност камъчетата не могат да заменят нормалната зърнена или растителна храна на птиците, тайната се крие другаде.

Условно казано, птичият стомах, напълнен с камъчета, работи както челюстите при хората. Всички представители на семейство пернати имат особен орган, така нареченото „мускулно стомахче” (воденичка), който има много дебели и мощни мускулни стени.

Изследванията на френския физик Реомюр показаха, че мускулите на това стомахче могат да раздробяват стъклените мъниста и да смачкват парченцата желязо, които поглъща птицата. На практика камъчетата, попаднали в това стомахче, се задвижват при съкращаването на мускулите и стриват зърното. Следователно кокошката се засища с по-малко зърно.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account